Главна / Друштво / Димитријевић: У доба короне увидели смо шта нам је приоритет у животу

Димитријевић: У доба короне увидели смо шта нам је приоритет у животу

Из целокупне приче о корони научићемо сви добре лекције и поуке, јер смо у овој ситуацији увидели шта нам је приоритет у животу и породици, истакла је, гостујући у Јутрањем програму РТВ Грачанице, психолог Александра Димитријевић,  говорећи о утицају корона вируса и евентуалним последицама на психолошко стање људи.
„У време ограниченог кретања сви смо увидели да можемо без неких ствари да функционишемо, да можемо да радимо и завршавамо посао и од куће и да се више посветимо породици“, истакла је Димитријевићева.
Она је напоменула да свака пандемија, па и ова, са собом доноси одређене страхове за сопствено и здравље наших најближих.
„Ситуација је била таква да смо свакодневно били бомбардовани разним и доста негативним информацијама, које су утицале и на наше понашање, али та криза када прође може да донесе и могућност раста и напретка. Тај раст и напредак се односи на то да схватимо где смо ми, шта је нама битно у животу и ко су особе на које можемо у сваком тренутку да се ослонимо“, истиче Димитријевићева.
Александра истиче да ће највероватније у наредном периоду бити спроведена многа истраживања ко је био најпогођенији, како су се људи носили са коранавирусом и да ли су заиста условно здраве особе,  ментално боље поднеле целокупну ситуацију од особа које су имале неку дијагнозу.
Када су деца у питању, целокупна ситуација деловала је и на њихово психолошко стање и све оно о чему смо раније причали,  да се ограничи употреба савремене техонологије пало је у воду јер је то био једини начин комуникације и са наставницима, учитељима и са другарима. Биће потребно време и упорност родитеља да се деца врате свом нормалном току живота. Александра истиче да је потребно поново увести ограничење употребе телефона и компјутера,  ако деца претерују у коришћењу истих, а како би у томе били успешни битно је да родитељи остану доследни изговорених речи и забрана.

Check Also

Димитријевић: ЈКП „Екологија“ од првог дана поплава помаже угроженом становништву на терену

Становништво на централном Космету последњих дана суочено је са бројним проблемима, које су изазвале велике …