Главна / Вести / Србија / Црна Гора: Национализмом против наводног национализма?

Црна Гора: Национализмом против наводног национализма?

Потез црногорских власти да за грађане Србије не отворе своје границе изазвао је огорчење, не само званичника већ и целокупне српске јавности. Овакве акције, маскиране епидемиолошким разлозима, прете да додатно пољуљају односе, овога пута не само две државе већ и два народа.

Сада је већ јасно да Црна Гора жели да настави са заоштравањем односа са Београдом, не марећи за последице. Тако је, насупрот интересима чак и своје државе, режим Мила Ђукановића одлучио да за држављане Србије задржи затворене границе своје земље, а алиби за такву одлуку пронашао је у коронавирусу. Аналитичари кажу да је и овога пута Милова намера да,  провоцирањем Београда, хомогенизује своје бирачко тело. Подгорица је заиграла на карту национализма, међутим питање је да ли ће моћи да угаси варнице са којима се поиграва.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић за Телевизију Мост подсећа да се могу чути разни гласови из Сарајева, Приштине и Загреба који не иду у правцу смиривања ситуације, него у правцу подгревања тензија.

“Чини ми се да је све то што се ради заправо део једне шире концепције, која у први план ставља ону осу о којој је говорио некадашњи косовски министар спољних послова Енвер Хоџај. Он је тврдио да су Загреб, Тирана, Приштина, Подгорица, Сарајево и Скопље јединствени у борби против Србије и наводног српског национализма. Имам утисак да Црногорци заправо настављају том Хоџајевом трансверзалом антисрпства и то озбиљно компликује ствари”, каже Станковић.

На агресивни и помало егзибиционистички црногорски национализам реаговали су званичници Србије, иако врло опрезно. Премијерка Ана Брнабић рекла је да ће Србија, због својих грађана, наставити да се понаша одговорно и да неће уводити реципрочне мере, али да је сада јасно да су држављани Србије непожељни у Црној Гори. Реаговали су и министри Александар Вулин и Зорана Михајловић, који су понашање Црне Горе према Србији и Србима назвали недемократским и  супротним свим правилима цивилизованог друштва. Познаваоци прилика, међутим, кажу да ће Подгорица сигурно оставити прилику Београду да оштрије реагује, уколико настави да се понаша на овакав начин.

“Ми имамо хипотеку из деведесетих година да смо нација која воли нагло да реагује, да смо агресивни у тим регионалним односима, па ја разумем ту врсту опреза код наших политичара да они не склизну у реторичку размену високог набоја. Неки догађаји просто вас терају да из тог, помало дефанзивног става, помало и трпељивог става, уђете у неку врсту отворенијег политичког сукоба. Мало је превише и ово са црквом, а ово са коронавирусом звучи као неки потмули и покварени цинизам, који нема само за циљ да вас испровоцира, него и да вас потцени”, оценује Дејан Вук Станковић.

Да Београд још увек има довољно разумевања за понашање црногорских званичника показује чињеница да студенти из Црне Горе без ометања настављају своје активности на свим српским универзитетима. Њих неколико стотина вратило се у Београд, бесплатним летовима црногорског националног авиопревозника.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Вучић: Србија четврта у Европи по стопи вакцинације, брзо и друга

Србија је тренутно четврта у Еворпи по стопи вакцинације у односу на број становника, а …