Главна / Вести / Косово и Метохија / На северу КиМ епидемиолошка ситуација стабилна

На северу КиМ епидемиолошка ситуација стабилна

После дужег периода без новооболелих на Косову и Метохији, синоћ је регистрован један случај позитиван на коронавирус. Епидемиолози и инфектолози истичу да је епидемиолошка ситуација стабилна,али да  грађани и даље треба да поштују препоручене мере заштите.

У српским срединама на Косову и Метохији неколико дана није било новооболелих, а у последња 24 часа регистрован је један случај позитиван на ковид 19. И поред тога, епидемиолошка ситуација је задовољавајућа, истичу епидемиолози.
“Тренутна ситуација је доста добра, стабилна је, под контролом је, данима нисмо имали позитивних случајева. Синоћ, после неког времена, имамо једног позитивног на ковид 19, што није неочекивано, јер ће се појединачни случајеви јављати у наредном периоду, што није забрињавајуће. Тестирања и даље радимо, јер епидемија још увек није за нама, и даљу су све мере на снази, с тим што је мањи број узорака, а ми смо уигранији, па све много боље функционише него на почетку”, истакао је епидемиолог др Александар Антонијевић.
Током трајања пандемије, на Инфективном одељењу КБЦ Косовска Митровица, хоспитализовано је 57 пацијената заражених коронавирусом, а тренутно је на лечењу један новооболели.
“У Косовској Митровици и северном делу Косова и Метохије смо имали 116 особа које су биле позитивне на ковид инфекцију. Од тог броја 57 особа је било хоспитализовано, значи 50% од позитивних особа, које су имале клиничку слику која су захтевала хоспитализацију, а то су најчешће биле упале плућа. Било је напорно, било је пуно посла, тешких пацијената, нажалост 10  смртних случајева, 105 особа је излечено, али морам да се похвалим да на инфективном одељењу  ниједно здравствено лице и немедицински кадар  није било позитивно на ковид 19”, рекла је Даница Радомировић, начелница Инфективног одељења КБЦ Косовска Митровица.
Иако је епидемиолошка ситуација стабилна, савет грађанима је да и даље користе заштитна средства, јер је превенција најбоља заштита од вируса.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Пребројани гласови у 30 општина, убедљива победа СЛ

Централна изборна комисија завршила је пребројавање изборних гласова у 30 косовских општина, а према првим …