Главна / Вести / Косово и Метохија / Влада Kосова донела одлуку о затварању центара за карантин

Влада Kосова донела одлуку о затварању центара за карантин

Влада Kосова донела је данас одлуку о затварању центара за карантин који су отворени услед ширења пандемије коронавируса на Kосову, преноси Зери.

На данашњој видео седници владе наведено је да је усвојен захтев Министарства здравља да се од 30. маја 2020. године укину одлуке о претварању неких објеката у центре за карантин.

“Престаје да важи владина одлука бр. 01/13 од 18.03.2020. године, којом је Студентски центар у Приштини претворен у карантински простор, као и одлука ГНМИ МПБАП-а бр. 140/120 од 25.03.2020, којом је Центар за странце у Вранидолу означен као карантински простор”, наведено је у саопштењу Владе Kосова.

Kако се наводи, Влада Kосова истиче да је Министарство здравља дужно да осигура да лица која се налазе у карантину у Студентском центру и Вранидолу буду тестирана на ковид-19 и пуштена на кућну самоизолацију на 14 дана, под надзором медицинских тимова и других надлежних јединица.

Такође, сва лица која улазе на Kосово дужна су да се самоизолују током 14 дана, под надзором медицинских тимова и других релевантних јединица.

Влада Kосова је саопштила и да се све остале одлуке које регулишу карантинске процедуре ставе ван снаге.

“У образложењу одлуке наводи се да је епидемиолошка ситуација на Kосову под смањеним ризиком, у поређењу с претходном ситуацијом, према налазима Националног иснтитута за јавно здравље Kосова и канцеларије Светске здравствене организације на Kосову”, наводено је у саопштењу Владе Kосова.

На данашњој видео седници, влада је одлучила да оснује Интер-ресорну комисију за стратешка улагања.

Ту комисију ц́е чинити в.д. министра економије, запошљавања, трговине, индустрије, предузетништва и стратешких инвестиција Розета Хајдари – као председница, в.д. министра финансија и трансфера Бесник Бисљими, в.д. министра за заштиту животне средине Љумир Абдиџику, в.д. министра пољопривреде Бесиан Мустафа, в.д. министра локалне управе Емилија Реџепи, председник општине у којој се реализује стратешко улагање, министар надлежан за сектор у који се врши стратешко улагање и државни правобранилац Сами Истрефи.

Извор: Kосово Онлине

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …