Главна / Вести / Косово и Метохија / Све спремно за почетак рада Суда за злочине ОВК

Све спремно за почетак рада Суда за злочине ОВК

Упркос пандемији коронавируса, специјализована већа и специјализовано тужилаштво, познатија јавности као Суд за злочине ОВК, настављају интензиван рад на испуњења свог мандата, тврде у Хагу.

Уставним амандманом 24, Специјализовани суд је постао унутрашњи сегмент правосуђа Косова. Његов рад биће завршен у тренутку када Приштина прими обавештење Европског савета да је истрага завршена и да су сви поступци суда који су последица тих истрага окончани. То значи да ће Трибунал за ОВК наставити свој рад и након истека мандата, и то без посебног изгласавања и потврђивања у Скупштини Косова.

Један део косовске јавности сматра да не би требало порицати злочине припадника такозване ОВК и да је Трибунал прилика коју друштво косовских Албанаца треба да искористи како би очистило Косово од криминалаца, са друге стране има и оних који сматрају да ће та институција приказати искривљену слику рата и да је власт Хашима Тачија пропустила шансу да мандат Суда временски ограничи и успостави контролу над његовим радом.

Све је спремно за почетак рада суда, каже за Телевизију Мост председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

„Специјализовано тужилаштво је предало прву оптужницу судији за претходни поступак. Он треба да је проучи и да одлучи да ли ће се ићи у процесуирање“, наводи Дрецун.

Извесно је да ту прву оптужницу можемо очекивати најкасније у јулу, када истиче рок од 6 месеци у којем се одлучује о њеном потврђивању или одбацивању. До тада, по строгим правилима суда, садржај је поверљив јер би свако изношење детаља штетило свим странама у поступку, објашњава за Телевизију Мост адвокат Александар Оленик, који пред Трибуналом заступа жртве.

„У свим европским, али и континенталним, правосуђима обичај је да се, док оптужница не ступи на правну снагу, не зна о чему је реч, јер је то најбоље за све стране у поступку“, каже Оленик.

И адвокати одбране чекају потез суда како би се укључили у процес рада Трибунала. Лиценцирани су заступници из Велике Британије, Америке, Холандије, Аргентине, Новог Зеланда, па чак и Нигерије и Либана. Једно од звучних имена на том списку је Лука Мишетић, адвокат Анте Готовине, који не крије изненађење због одуговлачења припремних радњи суда.

„Нисам очекивао да ће истрага трајати овако дуго. Марти је започео истрагу 2010. године, Вилијамсон је наставио 2014, а тужилаштво је успостављено 2016. године“, навео је адвокат Мишетић.

За заступнике жртава, међутим, временска одредница прикупљања доказа није директно везана за квалитет оптужнице. Адвокат Оленик каже да је суштина у томе шта ће од доказа и доказних предлога бити у тој оптужници, јер је то оно што суд оцењује.

Први пут у међународном правосуђу жртве неће носити епитет доказног средства. Имаће право на накнаду штете, као личну сатисфакцију од целог поступка. Статус жртве је посебно дефинисан и стиче се по одређеним правилима, али тек након подизања оптужнице.

„Или само тужилаштво означи жртве у оптужници, или се жртве пријављују када сазнају за оптужницу. Ако је, на пример, било илегалног затварања на једном месту, па тужилаштво има пет жртава које наводи у самој оптужници, све остале жртве коју су у том временском периоду који је покривен оптужницом биле у том илегалном логору, имају право да се пријаве“, објаснио нам је адвокат Оленик.

Многе жртве нису живе и не могу да говоре. Сви адвокати, међународне и невладине организације које се баве жртвама, морају да говоре у њихово име, сматра Оленик.

Суд је спреман за почетак рада. Судиће се за ратне злоцине, геноцид, злочине против човечности, али и за сва остала кривична дела у вези са наводима из Извештаја Дика Мартија. Судиће се по косовским законима, у Хагу и Приштини.

За многе, ово је последњи покушај да се дође до истине. Прилика да се сведу рачуни, извршиоци буду кажњени, жртве и њихове породице нађу свој мир, а историја да попуни редове једног мучног периода. Да се не  заборави, а ни не понови.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …