Главна / Друштво / Јевтић и амбасадор Брату разговарали о потреби већег ангажовања институција у спречавању инцидената

Јевтић и амбасадор Брату разговарали о потреби већег ангажовања институција у спречавању инцидената

Последњи инциденти у којима су Срби повратници били на мети нападача је била главна тема састанка између министра за заједнице и повратак, Далибора Јевтића и амбасадора ОЕБС-а на Косову, Јан Братуа.

Током сусрета два званичника је закључено да је неопходно веће ангажовање свих институција на Косову у решавању безбедносних инцидената који су задњих месеци погодили српску заједницу и повратничке средине.

Мисија ОЕБС-а на Косову са жаљењем гледа на све што се догађа и забринута је због учесталих напада на Србе и њихову имовину на Косову. Амбасадор Брату је истакао да је мисија ОЕБС-а повећала своје присуство у местима где су се дешавали безбедносни инциденти у којима су мета били Срби повратници и да су већ предузете активности на локалном, регионалном и централном нивоу у циљу институционалног решавања оваквих проблема.

Министар Јевтић је током састанка захвалио амбасадору и мисији ОЕБС-а на Косову што адекватно реагује и осуђује све инциденте који погађају невећинске заједнице и њихову имовину.

”Имамо примере да када представници међународних организација више говоре о проблемима невећиснких заједница на Косовуи када постоји веће ангажовање, долази до позитивних промена. Управо због тога је неопходно да се сви активније укључимо у заштити права заједница и спровођењу закона”, казао је министар.

Све заједнице, укључујући и невећинске заједнице, треба да имају једнака права и уживају једнаку заштиту на Косову и с тим у вези је потребна већа посвећеност и ангажман појединаца и институција на Косову, закључено је на данашњем састанку. На крају састанка је договорено да се покрене више иницијатва и конкретног заједничког деловања свих инситуција у циљу заштите имовине и живота повратника, саопштено је из Министарства за заједнице и повратак.

Извор: Саопштење

Check Also

Протестна шетња лекара и медицинских радника Северне Митровице и Звечана

Лекари и медицински радници Северне Митровице и Звечана организовали су протесну шетњу од Клиничко болничког …