Главна / Друштво / У Новом Брду почела изградња осам кућа за повратнике

У Новом Брду почела изградња осам кућа за повратнике

У општини Ново Брдо, данас је почела изградња осам породичних кућа за повратнике.

Изграња кућа површина 55, 62 и 95 квадратних метра повратничким породицама, реализује се у оквиру програма „Повратак и реинтеграција (ЕУ-РРК) фаза 5“, који финансира Канцеларија Евроспке уније на Косову, суфинансира Министарство за заједнцие и повратак, а спроводи Међународна организације за миграције (ИОМ).

Породице којима се куће граде истичу да је ово велики дан за њих, јер њихов сан да се врате и живе на Косову, постаје стварност.

Заменица министра за заједнице и повратак, Алма Души Кабаши и градоначелник Новог Брда, Светислав Ивановић присуствовали су церемонији полагања камена темељца за осам кућа за повратнике.

Породице повратника нису криле своје задовољство и захвалност ресорном министарству и министру Далибору Јевтићу што су омогућили повратак расељених на своја огњишта.

„Драго ми је што људи осећају слободу и желе да се врате, а мисија министарства је да то и оствари”, истакла је у току свог обраћања присутнима заменица министра Алма Души Кабаши.

Градоначелник Новог Брда Светислав Ивановић је изразио захвалност Европској унији, Министарству за заједнице и повратак, министру Далибору Јевтићу и заменици Алми Души Кабаши што имају слуха за све грађане и што увек излазе у сусрет њиховим потребама.

”Честитам вам почетак радова на изграњи кућа. Желим да пронађете мир и благостање у њима. Министарство и општина коју водим, имају изврсну сарадњу. Заједнички пројекти су кључ опстанка људи на овим просторима”, закључио је Ивановић

Куће повратничким породицама у општини Ново Брдо, градиће се у селима Манишинце, Бушинце, Горње Кусце, Јасеновик и Царевце. Пројекат „Повратак и реинтеграција (ЕУ-РРК) фаза 5” рализује се у 12 општина на Косову: Грачаница, Косово Поље, Ђаковица, Ново Брдо, Обилић, Ораховац, Призрен, Пећ, Исток, Каменица, Клина и Штрпце. Крајем марта месеца ове године на одржаној електронској седници Управног одбора пројекта одобрена је изградња 62 куће.

Извор: Саопштење

Check Also

Вучић упутио саучешће поводом смрти Предрага Марића

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је саучешће поводом смрти Предрага Марића, начелника Сектора за …