Главна / Вести / Косово и Метохија / Тест протест присталица Самоопредељења у Приштини

Тест протест присталица Самоопредељења у Приштини

Нешто више од хиљаду присталица покрета Самоопредељење окупило се на тргу око зграда косовске скупштине и владе, на пробном протесту, пред саопштавање одлуке уставног суда, којом ће бити одобрен или одбачен декрет Хашима Тачија да Авдулах Хоти из Демократског савеза може да буде мандатар и формира нову косовску владу.

Окупљени на тест-протесту истакли су транспаренте “Желимо изборе”, “Аљбин Курти”, “Самоопредељење”.

Влада премијера Аљбина Куртија оборена је у косовској скупштини крајем марта, након чега је Хашим Тачи одлучио да мандат за формирање нове владе додели ДСК-у, другој партији по броју освојених гласова.

Покрет Самоопредељење као првопласирана странка, није одредио свог кандидата за формирање новог сазива владе, тврдећи да у уставу не постоји рок за то, па је од уставног суда затражио одбацивање декрета Хашима Тачија.

Због могуће одлуке уставног суда да одобри формирање нове владе, присталице Самоопредељења су се по киши окупиле у центру Приштини.

Покрет Самоопредељење тражи нове изборе, док остале странке, изузев Демократске партије, желе нову владу.

Кандидат Демократског савеза за новог премијера договорио је нову владу са Алијансом за будућност Косова, Српском листом и Социјалдемократском иницијативом и посланицима мањинских заједница.

Уставни суд до сутра треба да објави тумачење о праву других странака да у Приштини буде формирана нова влада.

Извор: РТС

Check Also

Срби на КиМ још пописују штету од поплава – има и породица које после бујица немају где

Недавне поплаве на Косову и Метохији оштетиле су на стотине кућа и домаћинстава. У српским …