Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Победа наше листе биће и за српски народ на КиМ

Ђурић: Победа наше листе биће и за српски народ на КиМ

Потпредседник Српске напредне странке (СНС) Марко Ђурић и кандидат за посланика на листи “Александар Вучић – За нашу децу” изјавио је данас да ће у наредне четири године, ако Србија настави да јача предвођена том листом и ако буде сложна и хомогена, српски народ на КиМ бити и сигурнији и у бољем положају него данас.

Ђурић је, гостујући на Радио Београду, истакао да је, за разлику од периода када Србија није знала или барем није говорила шта жели, већ само шта не жели, садашња власт, предвођена председником Александром Вучићем, први пут јавно отворила унутрашњи дијалог о начинима за решавање питања КиМ.

“Србија је први пут јасно изашла и пред међународну заједницу и пред домаћу јавност и рекла да се залаже за компромисно решење, прешла је из дефанзиве у офанзиву, започела активност интензивног лобирања која је резултирала таласом повлачења признања једнострано проглашене независности Косова и дошли смо у ситуацију да, уз то што смо сачували подршку традиционалних пријатеља као што су Кина и Русија, данас и администрација САД каже да је потребно компромисно решење у односима Београда и Приштине”, казао је Ђурић.

Он је објаснио да протеклих неколико година деловање Београда, када је реч о КиМ, било постављено на три главна правца.

Први је био преокретање тока догађаја у односима са међународном заједницом, што је резултирало повлачењем 17 признања независности Косова и спречавањем чланства Приштине у важним међународним организацијама.

Други главни правац био је политички рад на терену на хомогенизацији и укрупњавању српског фактора на КиМ, што је резултирало настанком Српске листе, и тиме да Албанци не могу више да манипулишу српским гласовима у приштинском парламенту.

Трећи правац деловања била је материјална подршка помоћ српском народу на КиМ и ту је, према Ђурићевим речима, власт предвођена Александром Вучићем урадила више него икада у претходном периоду.

Он је објаснио да је Србија Бриселским споразумом успела да купи време за развој, и да је Вучић на преговоре у Брисел ишао са циљем да се сачува мир и безбедност за српске грађане на КиМ и у остатку Србије, како би држава могла да се опорави и настави борбу за своје интересе.

Говорећи о спољнополитичкој оријентацији Србије, Ђурић је објаснио да је Србија данас на европском путу и да се садашња власт труди да створи државу која ће бити довољно снажна да равноправно седне за сто за којим се одлучује о судбини Европе.

Ђурић је изразио уверење да би пут Србије ка ЕУ, да је прихватала уцене и притиске по питању КиМ, био много динамичнији, међутим власт у Београду је последњих година водила спољну политику “са кичмом” и трудила се да у земљи истовремено створи европски амбијент.

“Ми уводимо Србију у Европу на прави начин, тако да буде снажна и да не буде ником служинче. Нико данас не може са сигурношћу да каже како ће ЕУ изгледати за пет или десет година и ми градимо нашу кућу Србију свесни геополитичког окружења. Процене су да би нам се више исплатило да уколико би се ЕУ проширивала будемо чланови”, рекао је Ђурић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Црвени крст помаже породицама погођеним поплавама

Након повлачења воде, у српским срединама на централном Космету сада је приоритет санација штете на …