Главна / Некатегоризовано / Присталице Самоопредељења најављују протесте широм Косова

Присталице Самоопредељења најављују протесте широм Косова

Одлука Уставног суда, којом је отворен пут за брзо формирање нове косовске владе без учешћа Самоопредељења, по ранијим најавама и очекивањима довешће до протеста присталица странке Аљбина Куртија, упозоравају данас поједини приштински медији.

Газета Експрес наводи да се на друштвеним мрежама већ појавио позив за демонстрације широм Косова због смене Куртија са места премијера и да је као датум за то наведен 5. јун, мада није искључено да већ током данашњег дана на улицама Приштине буде окупљања овим поводом.

Курти се после одлуке Уставног суда још није огласио, али функционери његове партије увелико исказују револт, називајући одлуку суда скандалозном. Претходних дана већ су најавили да неће признати пресуду Уставног суда уколико “не буде у складу са Уставом”.

Присталице Самоопредељења имале су јуче и “генералну пробу” протеста на приштинском тргу, када им се са балкона зграде владе јавио и Аљбин Курти, који подржава реакцију својих следбеника.

Већина аналитичара је претходних дана упозоравала на могућност дестабилизације стања на Косову после одлуке Уставног суда.

Политички аналитичар Љеон Духанај сматра да је лидер Самоопредељења поступао у супротности са интересима Косова и очекује немире.

“Курти неће отићи без наметања насилног сценарија, који ће додатно оштетити имиџ Косова. Он жели да баци пепео у очи сопственим присталицама и да их доведе у положај жртве”, навео је Духанај у изјави за Косово Онлајн.

Дурмиши: Тачијева одлука је објава рата народу Косова

Члан Покрета Самоопредељење Хисен Дуримиши сматра да је одлуку Уставног суда написао сам Хашим Тачи.

Дурмиши је у објави на Фејсбуку оценио да је “одлука Тачија објава рата народу Косова”.

“С овом интерпретацијом, Хашим је објавио рат народу. Ви који га пратите треба да знате да се не треба играти вољом народа јер кад потиснута воља експлодира, не знам где ћете завршити”,  написао је Дурмиши.

Хаџиу: Скандалозна одлука Уставног суда, ово је ударац на вољу народа

Вршилац дужности министра правде Аљбуљена Хаџиу назвала је скандалозном пресуду Уставног суда у вези с декретом председника Хашима Тачија за избор нове косовске владе.
У краткој објави на Фејсбуку она је навела да је овим поништена воља народа.

Хаџиу је и јуче реаговала након “пробног” протеста који су организовале присталице њене странке  Самоопредељење, поручивши да грађани желе нове изборе.

Хаџиу је у објави на Фејсбук налогу поручила: “Глас народа – желимо изборе”.

Она је раније изјавила да њена странка нец́е прихватити пресуду Уставног суда о председниковом декрету, ако се “говори о роковима које Устав не предвиђа”.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

Пајић: Душан Петровић и Небојша Зеленовић не одустају од манипулације гласовима и прекрајања изборне воље народа

Градска изборна комисија Шабац наставља да крши закон, јер није прогласила прелиминарне резултате избора у …