Главна / Вести / Косово и Метохија / Kурти не прихвата одлуку Уставног суда: Хтели су да оправдају Тачија, о даљим потезима наредних дана

Kурти не прихвата одлуку Уставног суда: Хтели су да оправдају Тачија, о даљим потезима наредних дана

Лидер Самоопредељења и вршилац дужности премијера Аљбин Kурти рекао је да је Уставни суд својом одлуком покушао да оправда председника Хашима Тачија.
Kурти је на свом Фејсбук налогу написао да у демократском свету има врло мало, или нема уопште случајева у којима они, који су победили на изборима и који су формирали владу, желе да иду на нове изборе, као што је то сада случај, али Уставни суд и косовски председник Хашим Тачи то нису дозволили.

“Уместо да тумачи Устав, чини се да је суд имао такав приступ: пошто је председник у праву, покушајмо да га оправдамо. Тачно је да председник нема апсолутно право да распушта Скупштину, али је зато ограничен на предлог неповерења као критеријум за то. Суд је обавештење написао на начин као да победник избора уопште не постоји. У међувремену, суд разликује разрешење и оставку извршне власти”, написао је Kурти.

Он је додао да је суд направио преседан када каже да победник не само да није предложио кандидата, вец́ и није изразио интересовање за тако нешто.

“То није случај, јер ми смо више пута изјављивали да победник избора не оклева. Нажалост, Уставни суд се удружио са отмичарима државе. Говорио је о себи, више него о питању којем се бави. Он је запечатио самог себе, сам је девалвирао. Наша битка се наставља заједно са свесним грађанима против ове покварене касте”, рекао је Kурти.

Он је истакао да је ће потпуну процену одлуке донети његови правни саветници, када добију цео текст пресуде, додајући да ће наставити своју борбу.

“На крају се заиста нисмо надали одлуци Уставног суда, међутим, та одлука је изван маште и испод било којег нивоа (логичког и законског). Kао неправедна, она је неприхватљива. Грађане ц́емо у наредним данима информисати о осталим политичким корацима”, поручио је Kурти.

Извор: Kосово Онлине

Check Also

Фон Kрамон: Очекујем стабилну владу спремну за наставак реформи и дијалога са Београдом

Известилац за Kосово у Европском парламенту Виола фон Kрамон очекује велику излазност на изборима, формирање …