Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Прекршени сви споразуми

Дрецун: Прекршени сви споразуми

Одлука приштинске Владе да забрани улазак робе из централне Србије уколико нема назнаку Република Косово практично је онемогућила наставак било каквог дијалога изјавио је за ТВ МостПредседник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

“ Овај последњи потез одлазеће Владе у Приштини, показује да смо ми у потпуности били у праву када смо говорили да таксе нису укинуте. Напротив, овим се оне пооштравају до максимума и практично онемогућују било какав проток робе из централне Србије на КиМ.

Ми сигурно нећемо дозволити да на било каквим папирима пише тзв. Република Косово, каже Дрецун и оцењује да је Приштина на најгрубљи могући начин поништила све оно што је у оквиру ЦЕФТА споразума договорено, о начинима кретања робе и људи и да тим једностраним потезима покушава заправо да испровоцира Београд, не само да макар посредно призна ту лажну државу, него показује намеру да онемогући било какав наставак разговора.

Суштина је у томе Приштина овим једностраним потезом онемогућава даљи дијалог надајући се томе да ће се ситуација у САД променити након предстојећих избора.

Сада постаје јасније да је била потпуно неутемељена оцена двојице министара немачког и француског ,који су похвалили Куртија због наводног укидања такси.

Али нажалост, такво понашање охрабрује екстремно понашање Албанаца. Много је практичнији потез САД иинсистирање господина Гренела да се таксе у потпуности укину.

Неће бити наставка разговора између Београда и Приштине све док се ти једнострани, катастрофално лоши потези Приштине не укину и не дођемо у претходно стање ствари.

Мени сад није јасна ситуација око те нове већине у којој треба да буду и Демократски савез Косова који се, бар формално, залаже за потпуно укидање такси и странка Рамуша Харадинаја, која је и увела те таксе и залаже се за њихово пооштравање. Какав ће бити њихов став, остаје да се види”, истакао је Дрецун

Једно је сигурно, сви досадашњи једнострани потези Приштине указују да се ради на дестабилизацији односа са Београдом како би се онемогућио наставак дијалога, закључио је Милован Дрецун у изјави за ТВ Мост.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Посматрачка мисија ЕУ: Избори били добро организовани, пропусти на северу КиМ

Шеф посматрачке мисије Европске уније на локалним изборима на Косову и Метохији Лукас Мандл, изјавио …