Главна / Друштво / Рашић: Поред бројних упозорења о штетности дуванског дима, број пушача се не смањује

Рашић: Поред бројних упозорења о штетности дуванског дима, број пушача се не смањује

Светски дан без дуванског дима одржава се сваке године 31. маја. Покренула га је Светска здравствена организација, 1987. године.

У нашој земљи годишње се региструје 5.500 новооболелих од рака плућа, а 5.000 умре од те врсте карцинома. Иако сви знају да су цигарете и дувански дим основни фактор ризика за многе малигне и кардио-васкуларне болести већина се не одриче те изутетно штетне и лоше навике.

У Дому здравља у Грачаници кажу да је више него симболичан број оних који им се обраћа за савет и помоћ како да се реше и ослободе порока пушења.

“На велику жалост број становника који се јавља са проблемом пушења је и даље мали. Поред упозорења о штетности дуванског дима у средствима јавног информисања, и поред чињенице што се ми трудимо нашим ангажовањем да пацијентима објаснимо да је пушење штетно, број људи који би да се избори са тим проблемом је јако мали”, рекао је за РТВ Грачаница доктор медицине СинишаРашић.

Оно што доктора Рашића посебно забрињава је што се и поред бројних кампања и упозорења о штетности цигарета и дуванског дима број пушача не смањује.

“Пацијенти који се свакодневно јављају код мене, који болују угланом од хроничних болести, пре свега болести плућа, срца и крвних судова на жалост већина њих су пушачи. Свима њима је предочено, колико је пушење штетно али се не схвата озбиљно. Могу вам рећи да преко 90% случајева оболелих од карцинома плућа су пушачи, 80% случајева који имају карцином грла су пушачи, тако да кад узмете податке и кад узмете упозорења која постоје на паклицама цигарета где директно произвођачи упозоравају на штетност пушења и да је одговорно за ова малигна обољења, сматрам да би наше становништво требало да обрати више пажње на ова упозорења и ако је икако могуће остави цигарете,” додао је Рашић.

Према статистичким подацима трећина становништва наше земље су пушачи, а оно што додатно забрињава је да је старосна граница када се запали прва цигарета све нижа.

Check Also

ЕК: Политичка нестабилност на КиМ, испунити договорено с Београдом

Политичка нестабилност, ограничене законодавне активности, распрострањена корупција и недостатак финансијске самооџивости неке су од оцена …