Главна / Друштво / На Косово и Метохију од сутра уз негативан тест или самоизолацију

На Косово и Метохију од сутра уз негативан тест или самоизолацију

Косовска влада у техничком мандату одлучила је да од сутра отвори поједине административне и граничне прелазе, с’ тим што ће особе које улазе на Косово и Метохију морати да поседују негативан тест на коронавирус не старији од четири дана или ће у седмодневну самоизолацију.

Министар здравља Арбен Витиа, на седници владе одржаној вечерас у Приштини навео је да сособе које имају негативан тест не старији од четири дана, не подлежу процедурама изолације.

“Међутим, они који немају такав тест, мораће да се самоизолују седам дана”, рекао је Витиа.

Витиа је најавио отварање административних прелаза код Мердара према Куршумлији, Јариња код Рашке, Беле земље према Бујановцу. Такође биће отворени прелази Врбница према Албанији, Кула према Црној Гори и Ђенерал Јанковић према Македонији.

Према предлогу Витие, влада је усвојила одлуке да од 8. јуна поновно отвори обданишта, о организацији матурских испита, тестова провере знања, практичне наставе.

Витиа је објаснио да нове мере означавају трећу фазу олакшавања мера, која почиње сутра, 1. јуна.

Од сутра биће отворени кафићи, барови и ресторани, тржни центри, а након недељу дана биће размотрена могућност отварања ваздушног саобраћаја.

“Заједно са Националним институтом за здравље направили смо теренске анализе да још увек постоји ризик од пандемије, али да је опасна фаза већ прошла”, навео је Витиа.

Витиа је најавио да ће олакшавање мера уведених средином марта због борбе против ширења коронавируса бити анализирано након недељу дана.

Извор: РТС

Check Also

ЕК: Политичка нестабилност на КиМ, испунити договорено с Београдом

Политичка нестабилност, ограничене законодавне активности, распрострањена корупција и недостатак финансијске самооџивости неке су од оцена …