Главна / Вести / Свет / Вучић у Великом Трнову: Бугари чувају сећање на Светог Саву

Вучић у Великом Трнову: Бугари чувају сећање на Светог Саву

Председник Србије Алексндар Вучић обишао је данас у Бугарској, са премијером Бојком Борисовим, и Велико Трново, место смрти Светог Саве, и истакао да је поносан и задовољан што бугарски народ посвећује велику пажњу чувању сећања на српског светитеља.

Председник Србије и премијер Бугарске обишли су манастир 40 мученика у Трнову, која се налази у подножју чувене тврђаве “Царевац” и положили цвеће на месту где је био гроб Светог Саве. У манастиру их је дочекао митрополит Григориј Великотрновски.

“Веома сам поносан и искрено срећан што ми је Бојко Борисов омогућио да посетим Велико Трново, ово свето место, и када видим како наша бугарска браћа чувају сећање на Светог Саву, то је за нас не само доказ пријатељства и братске љубави, већ и посвећености унапређењу односа”, рекао је Вучић новинарима у Великом Трнову.

Председник Србије је истакао да је Свети Сава најважнији човек у нашој историји, јер је 1219. основао аутокефалну Српску православну цркву.

“Пажњу коју је добио од бугарског народа, од 13. века до данас говори о нераскидивим везама Срба и Бугара”, рекао је Вучић.

Иначе, Велико Трново, некадашња бугарска престоница, место је у којем се упокојио Свети Сава 1236. године када се враћао са ходочашћа из Свете земље.

Тај град се некада звао само Трново, а назван је Велико Трново због своје славне историја, пошто је био неосвојива тврђава када је у 12. веку пркосио византијском царству.

У Цркви светих 40 мученика Свети Сава је на Богојављење 1236. године, служио своју последњу литургију, пре смрти.

Ту је био и сахрањен, а потом су његове мошти пренесене у манастир Милешева, одакле их је Синан паша пренео у Београд и спалио на Врачару 1594, на месту где је сада Храм светог Саве.

Вучић је обећао да ће се заложити да се у Србији промовише Велико Трново као туристичка дестинација од културно-историјског значаја за нашу земљу али и Бугарску.

Извор: Т а н ј у г, ТВ Мост

Check Also

Петар Петковић пожелео Епископу Теодосију брзо оздрављење

Директор Канцеларије за косово и Метохију Петар Петковић упутио је писмо подршке Епископу Рашко-призренском и …