Главна / Друштво / У Дому здравља у Грачаници почели систематски прегледи за прваке и предшколце

У Дому здравља у Грачаници почели систематски прегледи за прваке и предшколце

Са ублажавањем мера и побољшањем епидемиолошке ситуације, у Дому здравља у Грачаници почели су систематски прегледи деце, која се на јесен уписују у предшколско или први разред. Захваљујући постојећем стручном кадру у овој здравственој установи могу да се обаве скоро сви потребни специјалистички прегледи.

„Свако дете које полази у предшколско треба да прође прегелед педијатра, логопеда и дечијег стоматолога, док су за систематски преглед деце која полазе у први разред потребани и прегледи очног лекара, ОРЛ специјалисте и физијатра“, истакла је директорица Дома здравља у Грачаници Мирјана Димитријевић.

Она је додала да у тој установи није могуће обавити само ОРЛ преглед  и да саветују родитељима да тај преглед обаве у Дому здравља у Угљару.

Дом здравља у Грачаници је једини на централном Космету где може да се обави специјалистички преглед логопеда, који је по мишљењу специјалисте од изузетне важности због све чешћих комуникативних проблема код деце.

„Око 50 одсто деце која дођу на преглед имају неке говорно-језичке проблеме. Родитељи имају право да такву децу, као и ону која поред тога имају психофизиолошке и проблеме на интелектуалном плану упишу у редовну школу. Не можемо такву децу да деградирамо и да их издвајамо, сигматизујемо него та деца практично уписују редовну школу, али васпитачи и учитељи морају да направе посебан план за њих“, истакла је логопед Радмила Радомировић.

Обзиром на број предшколаца и првака специјалистичке ординације у Дому здравља у Грачаници биће отворене за систематске прегледе до краја јуна, а по потреби и јула.

Check Also

Новоформираном предузећу “Екологија” донирано још једно возило за изношење отпада

Регионално предузеће за управљање отпадом „Пастрими“ из Приштине донирало је новоформираном комуналном предузећу општине Грачаница …