Главна / Култура / Отварањем ликовне колоније почеле Видовданске свечаности у Грачаници

Отварањем ликовне колоније почеле Видовданске свечаности у Грачаници

Отварањем  ликовне колоније у Дому културе у Грачаници почеле су Видовданске свечаности. Ликовна колонија одржава се 22. пут и један је од најважнијих догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији.

Овогодишње Видовданске свечаности почеле су отварањем изложбе радова из фундуса Галерије Дома културе “Грачаница“, а не изложбом прошлогодишњег добитника награде „Лонгин“, која је отказана.

С обзиром на правила која налаже тренутна епидемиолошка ситуација, отварање ове традиционалне и веома значајне културне манифестације, протекло је без публике, само у присуству сликара и представника медија.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић истакао је значај ове културне, духовне и националне манифестације која, како је нагласио, својим дубоким значајем даје смисао нашем опстанку и тежњама да сачувамо вредности које препознаје цео свет.

„Једно од најважнијих питања јесте како те вредности да сачувамо. Дубоко сам убеђен да ми имамо снаге, не само да сачувамо већ и да наставимо и надоградимо дело наших предака у овим тешким временима. Као човек и историчар уметности одрастао сам са овом галеријом и њеним сликама, а данас сам посебно срећан и радостан због тога што схватам да међу сликарима ове колоније видим ученике наших истакнутих професора. Они ће деценијама својим радовима сведочити о важности Косова и Метохије, о уметности, а оно што је најбитније сведочиће наше постојање на овим вековним огњиштима “, истакао је Поповић.

Због пандемије корона вируса на ликовној колонији учествују само сликари са Косова и Метохије.

„Треба похвалити све ове људе овде јер ово дефинитивно није век уметности, а захваљујући њима и даље се негује и поштује стваралаштво и савремени приступ уметности“, казала је у име свих учесника колоније Миљана Дунђерин, уметница из Косовске Митровице.

Учесници овогодишње ликовне колоније су:  Драгослав Божовић из Зубиног Потока, Горан Михајловић из Шилова, Игор Чепкеновић из Липљана, Петар Петровић из Призрена, Миљана Дунђерин из Косовске Митровице, Марија Мојовић-Филиповић из Ранилуга, Милош Богдановић из Новог Брда, Филип Ристић из Штрпца, Милош Митровић из Грачанице, Анђела Раденковић из Косовске Митровице и Весна Секулић из Лепосавића.

Сви програми Видовданских свечаности биће организовани у складу са прописима и уз поштовање мера заштите против вируса Ковид19, истакао је Небојша Јевтић, уредник Галерије Дома културе.

Он је додао да ће и ове године бити додељене награде „Лонгин“ за животно дело из области ликовних уметности, и „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника. Прошлогодишњи добитници награда су Милош Шобајић и Лазар Шошевић. Завршна изложба радова, најављена је за 25. јун.

Покровитељи Видовданских свечаности и колоније су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Министраство културе и информисања, Општина Грачаница, Скупштина Града Приштине.

Check Also

Протојереј-ставрофор др Милош Весин одржао предавање у Дому културе у Грачаници

Дом културе „Грачаница“ организовао је синоћ трибину „Koсово извор српске православне радости и снаге“, на …