Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Лажна вест покушај директног страног мешања у изборе

Ђурић: Лажна вест покушај директног страног мешања у изборе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да лажна вест да ће Мирослав Лајчак тражити да се заустави кампања Београда против признања независности Косова и додао да не може да искључи да је реч о покушају директног страног мешања у изборе у Србији.

Ђурић каже да је лажна вест да ће специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак тражити поједине уступке и од једне и од друге стране, а од Београда да се заустави кампања против признања независности Косова.

“Веома бих волео да знам ко је извор те лажне вести и не могу да искључим да је реч о покушају директног страног месања у наше изборе. Ја сам заиста забринут да неко оваквим манипулацијама покушава да утиче на изборе”, рекао је Ђурић.

Он је поновио да ће Београд, чим падну таксе, бити спреман за дијалог. Ђурић је рекао и да очекује да ће се Ричард Гренел, након што је ослобођен свих других функција, више посветити дијалогу Београда и Приштине.

“Иако нас наредних месеци несумњиво очекују озбиљни притисци и изазови када је реч о Косову и Метохији треба да будемо свесни тога да све зависи од тога ко и како чврсто брани наш положај и зато је важно да у Београду имамо људе који су спремни и кадри да на чврст и одлучан начин бране наше интересе”, закључио је Ђурић.

Ђурић каже да ће први велики тест за нову владу у Приштини на челу са Авдулахом Хотијем бити одлука о укидању такси и тзв. “мера реципроцитета”.Он је навео да Срби на Косову и Метохији и Београд захтевају да таксе и све друге антицивилизацијске мере буду одмах укинуте.

“Да ли ће се то десити следеће недеље биће уствари први велики тест за владу Авдулаха Хотија”, поручује Ђурић, наводећи да ће се видети да ли ће Хоти бити окренут будућности или ће, као његови претходници, деловати на другачији начин.

Оценио је да се сада види колико је важно што су Срби на Косову и Метохији јединствени и окупљени око Српске листе.

“То значи да она има улогу језичка на ваги и да има одлучујућу улогу у парламенту у многим стварима. Да немамо јединствену Српску листу глатко би нам у приштинском парламенту прошао закон о верским заједницама који би значио одузимање Грачанице, Дечана и свега осталог”, додао је Ђурић.

Нагласио је да је сигурно да ће Српска листа имати тежак задатак, јер не верује да у односу према Београду постоји значајна разлика међу албанским представницима.

“Очекујем да ће Српска листа бити у позицији да се активније бори за спречавање притисака, барикада, блокада и од тога зависи свакодневни живот наших људи”, рекао је Ђурић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Канцеларија за КиМ: Скрнављење спомен места у Прилепцу порука верске и националне мржње

У општини Ранилуг, у селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића  исписани су графити …