Главна / Друштво / Обележена шеснаеста година од убиства Димитрија Поповића

Обележена шеснаеста година од убиства Димитрија Поповића

Данас је у Грачаници обележена шеснаеста година од убиства седамнаестогодишњег Димитрија Поповића, кога су убили  Албанци, док се са својим друговима налазио испред киоска брзе хране у центру Грачанице.

На грачаничком гробљу служен је помен, након чега су чланови породице и пријатељи  упалили свеће и положили цвеће испред  капелице посвећене Димитрију у центру Грачанице.

„Страдао је у седамнаестој години, није дочекао ни матуру, ни да га мајка ожени…Тако млад почива под земљом ни крив ни дужан“, оплакује га и данас мајка Јоргованка.

Он је био жртва лудог времена, а све изгледа као да се десило јуче, истакао је Димитријев брат Срђан Поповић, председник општине Грачаница.

„Димитрије је жртва једног лудог времена, безакоња и опомена за будућност и све будуће

rbt

генерације. Овакаве ствари се несмеју понављати јер у таквој атмосфери нико не може да планира будућност. Сви су мислили да ће то престати Димитријевим убиством, међутим и сада видимо да ситуација није сјајна. Ми, породица и пријатељи сећамо се Димитрија сваког дана, и у његову част подигли смо капелицу у центру Грачанице , коју смо прошле године почели да осликавамо“, казао је Поповић и поручио да ако желимо да живимо заједно у нормалном окружењу морамо нормално да се понашамо и поштујемо једни друге.

„Димитрије је страдао у својој седамнаестој години, ове године он би требао да напуни 33 године. На велику жалост породице и српског рода угасио се један млад живот, а на нама је да о тој трагедији сведочимо и на данашњи дан посећујемо његов гроб и капелицу“, казао је његов стриц Ратко Поповић, наш истакнути књижевник.

Седамнаестогодишњи Димитрије Поповић био је ученик Медицинске школе, а у тренутку када је свирепо убијен налазио се испред киоска брзе хране у Грачаници са још тројицом другова. На њега је пуцано из аутомобила у покрету марке Ауди, за шта су оптужени Алберт Краснићи и Лабинот Гаши. Гаши је био одмах ослобођен, а малолетни Краснићи, осуђен на шест година затвора.

Ове године због актуелне пандемије корона вируса није одржан меморијални турнир у малом фудбалу који се игра у знак сећања на убијеног Димитрија чији је слоган “Играјмо за будућност, памтимо Димитрија”, али ће његови пријатељи одиграти једну ревијалну утакмицу у његову част.

Check Also

Новоформираном предузећу “Екологија” донирано још једно возило за изношење отпада

Регионално предузеће за управљање отпадом „Пастрими“ из Приштине донирало је новоформираном комуналном предузећу општине Грачаница …