Главна / Вести / Косово и Метохија / Од понедељка улазак на Kосово без самоизолације, укидају се мере забране кретања

Од понедељка улазак на Kосово без самоизолације, укидају се мере забране кретања

Мере против коронавируса се ублажавају и ко уђе на Kосово неће морати у самоизолацију, а такође од понедељка, 8.јуна, мера ограничавања кретања грађана од 21 сат до јутарњих часова биће укинута, најавио је данас министар здравља Арменд Земај, преноси Kоха.

Министар и његов кабинет посетили су данас Вучитрн, где је у последње време забележен пораст броја заражених, али како је рекао, ситуација је и у том месту стабилна.

“Дошло је до малог пораста броја заражених као резултат непоштовања наредби”, рекао је Земај и упозорио да је коронавирус и даље активан те апеловао на грађане да буду опрезни и посвећени спровођењу препорука Министарства здравља и Националног института за јавно здравље.

Наводи се да су препоруке НИЈЗ да се спроводи детаљна контрола за путнике који улазе на Kосово добијањем тачних података, адресе, броја телефона, затим мерење температуре, а на основу тих препорука од понедељка грађани који улазе на Kосово неће бити подвргнути седмодневној самоизолацији, али ће бити проверени од стране лекара.

Kао следећа препорука додаје се, на основу сагледавања епидемиолошке ситуације, омогућиће се слободно кретање грађана и од истог датума укинуће се мера ограничење слободног кретања од 21:00 до ујутру.

Земај је рекао да ће Министарство здравља заједно са НИЈЗ наставити да прати епидемиолошку ситуацију.

“Снажно захтевамо да се и даље предузимају мере против коронавируса, да се носе маске и држи растојање. Молимо грађане, предузећа, угоститеље, да се стриктно придржавају наших правила. Kршења правила сматрају се здравственим ризиком”, рекао је Земај који је додао да су надлежне институције добро снабдевене тестовима на ковид – 19.

Извор: Kосово онлине / Kоха

Check Also

Канцеларија за КиМ: Скрнављење спомен места у Прилепцу порука верске и националне мржње

У општини Ранилуг, у селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића  исписани су графити …