Главна / Друштво / Медицински Факултет у Косовској Митровици ове године уписује 120 студената на буџету

Медицински Факултет у Косовској Митровици ове године уписује 120 студената на буџету

Медицински факултет Приштина, тренутно измештен у у Косовској Митровици, ове године врши упис нових студената, а број студената који ће моћи да се школују на буџету повећан је на 120, што је показатељ да имамо велику подршку Владе Републике Србије, која на овај начин жели да стимулише младе људеда остану и креирају своју будућност на простору Косова и Метохије, рекла је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, декан Медицинског факултета проф. др Татјана Новаковић.

Медицински факултет Приштина- Косовска Митровица, основала је Влада Републике Србије и он је новембра месеца 2019. године обележио 50 година постојања.

Проф. др Татјана Новаковић нагласила је да су сви програми кјоји се изводе на овом факултету акредитовани и да тренутно на медицинском факултету постоје четири програма, а то су : – основне академске студије опште медицине и  основне академске студује стоматологије, које обухватају основне и мастер студије и које су интегрисане, затим основне академске студије здравствене неге и докторске академске студије.

“Радујемо се новим студентима, али наравно морамо да прођемо једну селекцију, а то је пријемни испит, који ће се ове године одржати 1. јула у 12 сати. За студенте опште медицине он ће бити организован у Медицинској школи у Косовској Митровици, а за студенте стоматологије на Медицинском факултету”, каже проф. др Татјана Новаковић.

Ове године биће има места за 70 студената на интегрисаним студијама медицине, који ће бити на буџету и 10 на самофинансирању, на студијама стоматологије 35 буџетских и 5 самофинансирајућих, на основним академским студијама здравствене неге биће места за 15 студената на буџету и 15 на самофинансирању.

Декан  Медицинског  факултета у Косовској Митровици проф. др Татјана Новаковић,  истиче да у овом моменту ову образовну установу похађа 1.027 студената, којима “стоји на располагању” 200 професора.

“Ја могу с поносом да кажем да, где год да одем срећем своје колеге, који су студрали на нашем факултету и кји су изузетно цењени лекари у установама у којима су запослени, не само широм Србије, већ и у земљама у региону и широм света, тако да слободно могу да кажем да наш факултет заиста пружа једно добро образовање”, каже проф. др Новаковић.

Она истиче да Медицински факултет у Косовској Митровици очекује и акредитацију струковних студија и да се нада да ће већ од септембра,  у другом уписном року, моћи да уписују студенте на струковним студијама и то на три смера, физикалну медицину, општа медицинска сестра и стоматолог протетичар.

“То су струковна занимања, која трају три године и која су врло  интересантна ученицима који завршавају средњу Медицинску школу”, каже деканка Новаковић.

 

Check Also

KФОР донира привремена склоништа установама за тестирање ковида 19

Мисија на Kосову предвођена НАТО-ом донирала је два контејнера здравственим установама које се налазе у …