Главна / Друштво / Живојин Ракочевић: Угрожавање манастира Дечани, још једна провокација Приштине

Живојин Ракочевић: Угрожавање манастира Дечани, још једна провокација Приштине

Јучерашњом церемонијом отворена је деоница пута Дечани-Плав, иако је градња овог пута нелегална и против закона па и по одлуци Уставног суда, јуче је одлучено да се са изградњом овог пута ипак започне.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, осудио је овакав поступак приштинских власти и затражио хитно заустављање угрожавања Високих Дечана и поштовање заштићене зоне манастира, као и заустављавање безакоња.

Аналитичар и новинар Живојин Ракочевић познавалац прилика на Косову и Метохији прокоментарисао је овај најновији чин косовске владе као провокацију, јер Приштина не уме да живи без провокације.
“Ми живимо у једном динамичном осињаку и те жаоке нас погађају сваки дан. А сада је ова жаока погодила директно у око, и ми сви то видимо и јако боли. Не можете нормалним, рационалним и  разумним разлозима објашњавати шта се дешава на Косову и Метохији, јер живите у једној врсти осињака који вас удара са сваке стране,” каже за РТВ Грачаница аналитичар Живојин Ракочевић.
Ракочевић оцењује да је ситуација са Дечанима изван сваке логике, изнад сваке памети, изнад сваког рационалног схватања ствари. Направљен је пројекат којим је тај пут требао да иде потпуно другом страном, али овом садашњом трасом направили су провокацију.
“Правити тај пут кроз двориште манастира Високих Дечана је изнад сваких међународних, локалних, УНЕСКО, било каквих норми, правила и закона. То је ударац у срце, и он значи да не одустају од напада на Високе Дечане од 1999 па до дана данашњег. Мисле да су завршили са десетинама и стотинама цркава и манастира о кјима сада нико не води не рачуна јер нема становника у њиховој близини па су одлучили да се концентришу на ове 4 кључне, наше духовне, културне и националне тачке а то су Високи Дечани, Богородица Љевишка, Грачаница и Пећка Патријаршија,” истиче Ракочевић.
“Марта 17. 2004. године схватили су да не могу да униште културно благо Срба и наслеђе на Косову и Метохији, и зато су одлучили да га институционално у другој фази преименују као Албанско и да га разоре тим узорцима, путевима,” додаје Ракочевић.
Подсетимо да је овај манастир на Унесковој листи светске културне баштине и да је градња овог пута илегална. По одлуци косовског Уставног суда одлучено да се манастиру Високи Дечани врати 24 хектара земље.

Check Also

KФОР донира привремена склоништа установама за тестирање ковида 19

Мисија на Kосову предвођена НАТО-ом донирала је два контејнера здравственим установама које се налазе у …