Главна / Вести / Косово и Метохија / “Српска”: Дволичност косовских власти

“Српска”: Дволичност косовских власти

srpska-tНеомогућавање министру задуженом за Косово и Метохију Александру Вулину да заједно са првим потпредседником Владе Александром Вучићем посети Грачаницу и Лепосавић представља дволичност косовских привремених институција и њихову намеру да прекину контакт Београда са преосталим Србима на КиМ, саопштила је Грађанска иницијатива “Српска”.

Како се наводи у саопштењу Грађанске иницијативе “Српска”, одлука косовских власти одражава и њихову намеру да званичнике Владе Србије, који одржавају директну везу са српским народом и помажу му у свакодневном организовању у покрајини, раздвоји што је могуће више.

Ту намеру је прозрео и Вучић, па је стога одбио да без Вулина дође у најављену посету Грачаници и Косовској Митровици, додаје се у саопштењу.

Свака посета званичника Београда Косову и Метохији до сада је била у служби мобилизације Срба да у што већем броју изађу на локалне изборе, а током сваке посете исто је чинио и Вулин, који одједном није подобан за косовске институције, констатује “Српска”.

“Српска” најоштрије протестује због дволичности привремених институција у Приштини, јер је, како се оцењује, Вулин представник Владе Србије са великим поверењем стеченим код преосталих Срба на Косову и Метохији.

“Забрану његовог доласка доживљавамо као намеру прекидања контакта владиних званичника из Београда и преосталих косметских Срба. Александар Вучић, Ивица Дачић и други високи владини званичници нису у стању да због обавеза у вођењу државе буду стално на КиМ. Александру Вулину, међутим, боравак на Косову и пружање помоћи овдашњем становништву је посао. Косовска влада то изгледа хоће да му онемогући”, наводи се у саопштењу.

Овим потезом, констатује “Српска”, Приштина је још једном прекршила бриселски споразум, тим пре што забрањује долазак једном од директних учесника бриселских договора о Косову и Метохији.

“Очекујемо да ће, као у случају премијера Србије Ивице Дачића, када му је посета најпре онемогућена, а онда дозвољена, привремене институције у Приштини и Александру Вулину ускоро омогућити да несметано посећује Косово и Метохију”, закључује се у саопштењу.

Check Also

Тужна слика гробаља на централном Космету

На највећем православном гробљу на Косову и Метохији у Приштини, за летње задушнице мало је …