Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Србију морате да волите и слушате

Вулин: Србију морате да волите и слушате

vulinМинистар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин убеђен је у победу листе “Српска” на косовским локалним изборима и истиче да је за Србији важно да се изађе на изборе, позивајући Србе са КиМ да послушају своју државу.

Вулин у интервјуу Политици предлаже, осим емотивне, и прагматичну везу између званичног Београда и Срба са КиМ
“Ако од државе хоћеш да добијеш посао и кад нема посла, хајде онда, послушај своју државу. Сада је Србији важно да се изађе на изборе. Државу Србију морате да волите, али и да је слушате”, навео је министар.

Упитан да ли постоји опасност да се Заједница српских општина подели на северну и јужну, ако у три јужне општине уз помоћ албанских гласова победи Самостална либерална странка, која је у савезу са Хашимом Тачијем, Вулин наводи да би то значило да се унутар Срба направе два потпуно супротна политичка концепта.
“Верујем да је то немогуће. Не могу да замислим да постоји Србин који ће рећи да не жели да буде у Заједници српских општина, а да хоће да буде у савезу са Приштином”, каже он.

Вулин понавља да ЗСО мора да буде формирана и да је то највећи интерес Срба на КиМ, а да је “Влада јасно рекла да подржава Српску листу и да та листа има најбољи однос са Београдом”.

Како истиче, “држава Србија ће наставити да финансира живот на КиМ управо зато што ће формирати ЗСО. Не другачије. И зато што ће ЗСО постати део нашег уставно-правног поретка”.

На питање о могућим манипулацијама бирачким списковима, Вулин каже да све што Приштина ради, ради са идејом да Срби не изађу на изборе и да “они хоће да ЗСО буде невладина организација, без икаквих овлашћења која нема никакав ауторитет међу Србима”.
“Приштина ће се трудити да из Бриселског споразума спроведе што мање. Ми се трудимо да спроведемо што више”, додаје он.
Министар објашњава да, кад је реч о расељеним особама, да ће се гласати у централној Србији.

Места су, напомиње, већ одређена и гласаће се тако што ће свој формулар моћи да предају и ОЕБС-у, који ће даље проследити њихове гласове.

Вулин каже такође да је пре неколико дана регуларно ушао на Косово, а на питање сматра ли да ће опет смети да посети Грачаницу одговара да “нема разлога да не дође”.
“Ми смо омогућили за представнике привремених институција у Приштини да нормално долазе у Србију. И немају никакав проблем са доласцима, али то говори о нечем другом, да се Срби исувише окупљају око нас. Сувише добро реагују на “Српску””, сматра министар.

Коментаришући чињеницу да је патријарх Иринеј прихватио Бриселски споразум, Вулин је истакао да је “оно што је патријарх рекао и урадио од пресудног значаја” и да је држава захвална цркви, додајући да “себи не можемо да дозволимо луксуз да СПЦ и држава не мисле исто и не раде исто”.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Дијалог важан и у интересу свих,посебно Срба на Космету

Наставак дијалога Београда и Приштине од пресудног је значаја за све, а посебно за Србе …