Главна / Вести / Косово и Метохија / САД: Предлог оптужнице против Тачија и још девет особа, корак ка правди и помирењу

САД: Предлог оптужнице против Тачија и још девет особа, корак ка правди и помирењу

Сједињене Америчке Државе верују да је подношење предлога оптужнице за ратне злочине против Хашима Тачија и још девет особа, које је објавила канцеларија независног Специјализованог тужилаштва, корак напред ка правди и процесу помирења на Западном Балкану, саопштио је данас портпарол Стејт департмента.

САД су позвале Специјализована већа Косова и независну канцеларију Специјалног тужилашта да се придржавају свог мандата, док случај напредује кроз правосудни систем и оцениле да је иза ове објаве процес који траје 20 година, преноси Глас Америке.

“Овај корак је неопходан да би се унапредила владавина права и добила правда за жртве на Косову, а земља се одмакла од овог страшног периода и придружила евро-атлантској заједници”, закључује се у саопштењу.

Специјализовано тужилаштво у Хагу поднело је Специјализованим већима Косова на испитивање оптужницу у десет тачака против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других лица, која се “терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење”.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Извор: Танјуг

Check Also

СЛ: Срби са КиМ ће се придржавати свих епидемиолошких мера које пропише Влада Србије и подржавати председника Вучића

Отровни и непристојни коментари морално и душевно поремећених људи на најаве нових мера одбране од …