Главна / Вести / Косово и Метохија / Епархија рашко-призренска: Обележавање Видовдана уз прописане мере заштите

Епархија рашко-призренска: Обележавање Видовдана уз прописане мере заштите

Епархија рашко-призренска саопштила је да су верници, пошто се Видовдан дочекује у специфичној ситуацији текуће пандемије корона-вируса, у обавези да се придржавају прописаних мера приликом прославе овог празника 28. јуна.Централна Света Литургија на Видовдан биће служена у порти манастира Грачанице (на отвореном простору) и почеће у 9.00 часова. У 13.00 часова биће одржан парастос српским јунацима на Газиместану.

Представници полиције и институције на Косову и Метохији пренели су Епархији рашко-призренској да је неопходно да се на Литургији и парастосу сви верници придржавају прописаних санитарних мера. Сви присутни треба да ставе маске на уста и рукавице и да одржавају дистанцу, тако да у порти и око споменика на Газиместану размак између појединих верника буде најмање 1.5 метар.

“Верници се умољавају да избегавају стварање гужве и окупљање у већем броју на једном месту. Наши свештеници и службеници Епархије водиће рачуна да се ове мере поштују. Такође, вернике молимо да избегавају транспаренте и политичке симболе и заставе и евентуално ако желе, понесу од куће икону свог светитеља заштитника”, наводи се у саопштењу.

Истиче се да особе које имају симптоме који могу да укажу на евентуалну заразу корона-вирусом (температуру, слабост, кашаљ итд), без обзира да ли су тестирани на болест или нису, и који имају оболеле чланове породице у својим домовима, требало би да избегну долазак на прославу празника у манастир и помоле се Господу код куће. То се посебно односи и на старије особе са тежим хроничним обољењима.

“Мере које се предузимају у складу су не само са прописима надлежних институција, већ морају бити схваћене и као израз одговорности и пажње једних прама другима. Чувајући сопствено здравље, чувамо пре свега оне најосетљивије и старије међу нама. Уздамо се као и увек у помоћ Божију, која засигурно неће изостати уколико ми са своје стране будемо чинили све оно што до нас стоји. Желимо вам свако добро и мир од Господа, молећи се св. Кнезу Лазару и косовским мученицима и новомученицима српским да нас својим молитвама укрепе да и постојећа искушења поднесемо са достојанством и устрајношћу, држећи се у свом животу вере у Христа и живећи Косовски завет Светога Кнеза са вером у победу правде и истине Божије”, наведено је у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …