Главна / Друштво / Продужен рок за жалбе, помера се упис у средње школе

Продужен рок за жалбе, помера се упис у средње школе

Пријем и решавање жалби родитеља ученика на резултате завршног испита који нису имали могућност жалбе до петка, 26. јуна биће омогућено и у суботу 27. јуна од 9.00 до 12.00 часова електронском путем или посредно преко матичне школе, саопштено је из Министарства просвете. Због продужења рока за жалбе измењен је календар уписа у средње школе па се тако листе жеља предају 1. и 2. јула уместо 29 и 30. јуна.

Из министарства подсећају да је ове године, по први пут, примењен иновиран и дигитализован завршни испит, у делу припреме, прегледања и обраде тестова. Овако организован завршни испит предвиђао је и нове процедуре.

Најчешће грешке, које су довеле до успоравања процеса су: непоклапање ИД обрасца ученика са одговарајућим тестом, недостатак ИД налепнице на тесту, непопуњавање личних података на ИД обрасцу, иста ИД налепница залепљена код два ученика…

Тренутно постоји мање од 300 ученика који нису могли да виде један од три теста од око 66.955 ученика осмог разреда који су полагали завршни испит.

Из тог разлога, Комисија за спровођење завршног испита за школску 2019/2020. годину донела је Одлуку о измени Календара активности за спровођење завршног испита и уписа у средњу школу.

Због продужења рока за жалбе измењен је календар уписа у средње школе па се тако листа жеља предаје 1. и 2. јула уместо 29. и 30. јуна.

Објављивање званичне листе жеља ученика, провера листе жеља на званичном и техничком сајту могућа је до 12 часова 6. јула а објављивање званичних резултата расподеле по школама и образовним профилима биће 8. јула до поноћи.

Упис ученика биће обављен 9. и 10. јула од 8 до 15 часова а о дове године омогућен је и електронски упис у школе.

Извор: РТС

Check Also

СПЦ и верници славе празник посвећен Светој Петки

Српска православна црква и верници данас славе празник посвећен Преподобној мати Параскеви – у народу …