Главна / Вести / Косово и Метохија / Расељени Ђаковчани посетили Газиместан и Рајску Бању

Расељени Ђаковчани посетили Газиместан и Рајску Бању

У организацији Привременог органа општине Ђаковица, расељени Ђаковчани присуствовали су јуче Видовданској литургији и посетили Газиместан.

Након учешћа са осталим верним народом и свештенством у Видовданској литургији коју је служио умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије (Јефтић), они су посетили Газиместан, где је служен помен косовским јунацима страдалим у бици 1389.године.

У саопштењу председника Привременог органа општине Ђаковица Миленка Јовановића наводи се да су расељени Ђаковчани у повратку са Газиместана посетили манастир Бањска, као и пивару „БWБ“ недалеко од манастира, у којој се производи „Ново пећко пиво“ и пиво „Газиместан“, где су их запослени љубазно дочекали и послужили.

Реч је о пивари која је изграђена средствима Канцеларије за Косово и Метохију.

“Привремени орган Општине Ђаковица очекује да ће се у најскорије време створити услови да се Србима протераним из овог метохијског града омогуће посете гробљима и манастиру Успење пресвете Богородице, где су две монахиње и једна искушеница које чувају полицијске снаге, једини становници града српске националности”, наводи се у саопштењу.

У Ђаковици је до јуна 1999.године живело око 12.000  Срба, а локални албански екстремисти уништили су све њихове цркве, од којих је само једна обновљена, и то управо она у центру града, о којој се стара игуманија Теоктиста, и која је након обнове преименована у манастир.

Извор: ТВ Мост, Општина Ђаковица

Check Also

У српским местима у Косовском Поморављу за сада без заражених коронавирусом

У местима са српским већинским становништвом у Косовском Поморављу за сада нема потврђених случајева коронавируса, …