Главна / Вести / Србија / Чадеж: Сарадњом европских комора до брже дигитализације привреде

Чадеж: Сарадњом европских комора до брже дигитализације привреде

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж, најавио је данас, председавајући онлaјн састанку Мреже дигиталних услуга Еврокоморе, да ће највећа европска пословна асоцијација креирати базу нових електронских сервиса које су коморе чланице током пандемије покренуле и пружиле својим компанијама, како би их подржале да се што брже дигитално трансформишу, пређу на дигитално привређивање и лакше преживе изненадни и снажни удар корона вируса на пословање.

База дигиталних услуга и контакти коморских експерата за дигиталну транформацију, по речима Чадежа, биће на располагању свим чланицама Еврокоморе, које ће, користећи искуства и умрежавајући се са колегама из  других комора, креирати своје и заједничке алате подршке, пре свега, малим и средњим предузећима.

То ће нам свима помоћи да што ефикасније подржимо наше компаније да дигитализују своје пословне моделе и услуге, изместе пословне активности у сајбер простор, наставе што успешније да послују у новим околностима, ублаже последице пандемије, али и повећају отпорност на неке нове кризе, каже Чадеж.

Ова здравствена криза, која је дала до сада највећи подстицај дигитализацији пословања, по оцени председника Привредне коморе Србије, велика је лекција за глобалну привреду, али и велика потврда да дигитална трансформација, јачање дигиталних сервиса и платформи, посебно оних намењених малим и средњим компанијама, заједнички рад на новим алатима и програмима подршке и коришћење свих расположивих извора финансијске подршке, мора бити приоритет над приоритетима – императив за Еврокомору и сваку чланицу појединачно.

На данашњем видео састанку Мреже дигиталних услуга Еврокоморе представљена су и размењена искуства у примени десет дигиталних програма и сервиса које су европске коморе, укључујући и ПКС, пружиле својим чланицама током пандемије.

„Уз редовни програм дигиталне трансформације током кризе ковид-19,  Привредна комора Србије већ почетком априла покренула је и SPEED програм са циљем да микро, мала и средња предузећа упути у дигитално пословање и да им олакша и помогне у преласку на нови начин рада“, рекао је Предраг Николић, директор Центра за дигиталну трансформацију.

Реч је, како је објаснио Николић, о дводневној бесплатној онлајн консултантској подршци компанијама из свих индустрија како би дигитализовале своје унутрашње процесе и успоставиле дигиталну комуникацију са купцима, добављачима, партнерима. Искусни сертификовани консултанти пружали су директну подршку компанијским тимовима кроз помоћ у процени тренутног стања и потреба и савете како да, дигитализујући процесе, повећају продуктивност и продају.

„Кроз овај програм, у првом таласу, прошло је око сто српских микро, малих и средњих компанија, а о јачању свести о значају преласка на дигитално пословање и потреби подршке говори и податак да се за прва два дана од раписивања јавног позива, Центру јавило више од 150 предузећа. Паралелно, реализујемо наш редован програм подршке дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа за који је конкурисало више од 600 компанија“, нагласио је Николић.

За Привредну комору Србије и остале европске коморе драгоцена су и данас представљена искуства и алати подршке грчке, белгијске, руске, аустријске, хрватске, холандске, италијанске, луксембуршке и грузијске коморе.

„Аустријска и луксембуршка комора имају сличне пакете услуге подршке чланству као и Привредна комора Србије. Комора Грчке је, рецимо, креирала платформу за електронску трговину отворену за све трговце који желе да листирају своје производе односно да “отворе радњу” на овој платформи. Дигитална платформа, којом руководе националне умрежене и локалне коморе, омогућава кориснику умрежавање ради проналажења нових пословних прилика”, наводи Николић.

Извор: Тв Мост

Check Also

Каменице, бакље и инциденти испред Скупштине

Демонстранти испред Скупштине Србије бацали каменице, бакље и петарде ка вратима Скупштине, дошло је и …