Главна / Вести / Косово и Метохија / КФОР подржава пројекат борбе против родног насиља на северу Косова

КФОР подржава пројекат борбе против родног насиља на северу Косова

Прво регионално склониште за жртве родног насиља је отворено у Зубином Потоку и служиће за општине Лепосавић, Северна Митровица, Звечан и Зубин Поток. Пројекат представља важан и одржив корак према решавању родног насиља у региону.

Мисија Уједињених Нација на Косову (УНМИК) је подржала реновирање просторија које ће моћи да приме и заштите до 20 корисника и обезбедила подршку за изградњу радионице и стакленика. Оне ће заузимати централно место у терапијским и економским активностима оснаживања склоништа.

Да би ојачали физичку безбедност коју обезбеђује општина, КФОР је донирао и инсталирао софистициран систем  сигурносних камера да би унапредили безбедност и добробит корисника. Остали партнери су обезбедили финансијску помоћ и обавезали су се да ће подржати напоре општина.

Свечаном отварању су присуствовали шефица администрације општине Северна Митровица Адријана Хоџић са градоначелником Зубиног Потока, шефовима УНМИК-а и ОЕБС-а и бригадни Генерал КФОР-а Лери Хенри, начелник штаба КФОР-а.

Хоџић се осврнула и на снагу сарадње и координације у постизању ових резултата.

“Локалне самоуправе су коначно одлучиле да се институционално боре против породичног насиља. Ствари се неће променити преко ноћи, али ако сви радимо заједно и судство и тужилаштво и центри за социјално, и полиција и локална самоуправа, на крају ћемо доћи до циља мање жртава “, рекла је пре него што се захвалила КФОР-у на пруженој подршци у погледу сигурности.

Бригадни Генерал Хенри је изразио задовољство у вези са партнерством са институцијама на Косову и међународном заједницом и потврдио посвећеност КФОР-а за безбедно и сигурно окружење у корист свих грађана Косова.

КФОР и УНМИК су већ сарађивали да би помогли пројектима против насиља у породици: прошле године УНМИК је имплементирао надзорни систем, а КФОР је поставио нову ограду око мултиетничког Женског Склоништа у Новом Брду.  КФОР је током година такође помагао сличним институцијама у Ђаковици, Пећи и Призрену.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Приштина: Хоспитализована 282 пацијента, 17 у критичном стању

Више од 280 пацијената заражених корона вирусом лечи се у клиникама Универзитетско клиничког центра Косова …