Главна / Друштво / Комеморација поводом смрти професора Живорада Ђиђе Лазића

Комеморација поводом смрти професора Живорада Ђиђе Лазића

Минутом ћутања породица, пријатељи, колеге и сарадници још једном су се опростили од вољеног и поштованог професора Живорада Ђиђе Лазића, на комеморативном скупу у Дому културе Грачаница и одали су му почаст. Након краће болести, преминуо је у Београду 28. маја.

Живорад Лазић рођен је 5. октобра 1960. године у селу Угљару, општина Косово Поље где је провео читав свој живот. Завршио је Правни факултет у Приштини и читав свој радни век предавао је предмете из области права и правне науке у Економско-трговинској школи у Приштини а потом и у њеном измештеном седишту у Лапљем Селу.

Пријатељ Живорада Лазића, новинар и писац Ђорђе Јевтић истиче да је један од ретких професора који се задржао у овој школи и након рата 1999. године.

“Показивао је невероватну мирноћу, али га је узнемиравало оно све оно што се око њега збивало, нарочито пропадање његовог завичаја, промена етничке слике и купопродаја у његовом селу Угљару,” рекао је Ђорђе Јевтић.

“Умро је на дан своје школе, школе за коју је живео, у којој је провео читав свој радни век, у којој је образовао преко 30 генерација својих ђака, за које је уложио значајне напоре у њеном спашавању и њеном успостављању након бомбардовања. Нажалост, отишао је кад му време није, дакле у невреме, у сваком погледу. Напустио нас је када је био потребан више него икад, свима, породици, пријатељима, сарадницима, свом родном Угљру, свом Косову и Метохији, рекао је његов сарадник и пријатељ Мома Трајковић.

Њему најближи људи памтиће га по честитости, праведности и неизмерној љубави према Косову и Метохији и према свом родном Угљару.

Мештанин Угљара и песник Новица Китић подсетио је све присутне на комеморацији о животу и делима Живорада Лазића у Угљару, на школске дане осврнуо се Ђиђин некадашњи ученик Будимир Ничић.

“Неизмерно је волео свој завичај, о томе сведочи и монографија Угљара коју је Лазић написао, Ђиђа никад није напуштао своје родно село, осим, оног дана када је болест узела маха, колима хитне помоћи одвезен је у Београд на жалост, било је касно, рекао је Китић.

“Као што знате он је држао те правне предмете, мислим да су заправо право и правда били део његовог живота, и да је то нешто протв чега он није могао. То је преносио својим ученицима, наравно онима који су хтели да прихвате, они који су хтели да прихвате прихватили су, који нису, нису и то у ствари јесте једна животна лекција за сваког човека, а то је да се залаже за правду, истакао је Ничић.

Како је професор Живорад Лазић оставио неизбрисив траг у Економско-трговинској школи и како би будуће генерације биле упознате са његовим радом, пријатељи и ученици покренули су иницијативу, да ова школа понесе назив по цењеном професору Ђиђи.

 

Check Also

Радио Грачаница слави 22 године рада и постојања

Радио Грачаница, која данас слави 22 година рада и постојања, почела је са радом 21.10.1999. …