Главна / Друштво / Четири случаја заразе Ковидом-19 на централном Космету, ситуација под контролом

Четири случаја заразе Ковидом-19 на централном Космету, ситуација под контролом

Четири случаја заразе коронавирусом забележена су на територији централног Космета. Иако је ова територија дуго одолевала и тек недавно је регистрован први случај инфекције Ковидом-19 ситуација је и сада када случајеви почињу да се нижу под контролом каже директор КБЦ-Приштина са привремним седиштем у Грачаници проф. др Братислав Лазић.

“Актуелна епидемиолошка ситуација је сада нешто лошија него што је била у претходном периоду, ми смо у почетној фази ове епидемије имали јако добре резултате управо због тога што је становништво на простору централног Космета добро прихватило предложене мере надлежних органа Републике Србије и то се добро на терену спроводило,” рекао је Лазић.

Лазић истиче да имамо 4 потврђена случаја заразе, а за двоје њих се још чекају резултати, потребне мере самоизолације контаката су примењене, сматра, да су све мере и поступци примењени у смислу спречавања даљег ширења заразе коронавируса.

“Имамо 4 потврђена случаја коронавируса инфекције, пацијенти се добро осећају, нема потребе за било каквом медицниском интервенцијом као ни третманом, они се у континуитету прате, додаје директор Лазић.

Након прослава матура и окупљања поводом Видовданских свечаности проф. др Братислав Лазић додаје да епидемиолошку ситуацију помно прате.

“Утицај масовнијег окупљања становништва можда се покаже у скоријем року, у периоду од неких седан дана. Видећемо какви ће резултати бити у наредном периоду на терену,” рекао је Лазић.

Све здравствене институције на територији централног Космета које функционишу при републици Србији су добро снабдевене заштитном опремом.

“Имамо све што је потребно за сузбијање заразе Ковид-19, дакле, добро смо снабдевени, добро смо организовани. Такође, морам да истакнем да смо добро снабдевени и када су медикаменти у питању, имамо довољно санитетског материјала. Могу слободно рећи да имамо стабилно функционисање које ће бити и у наредном периоду, рекао је Лазић.

Ситуација са коронавирусом у КБЦ-у Приштина-Грачаница је за сада под контролом захваљујући подршци, Владе Републике Србије, Министарства здравља, као и Канцеларије за КиМ.

Check Also

Јовановић: Ухапшен сам грешком, све време сам мислио на породицу

Бивши полицајац Миљан Јовановић који је недавно ухапшен па пуштен на административном прелазу Јариње, описао …