Главна / Вести / Косово и Метохија / Мустафа: Ситуација на Косову не гарантује стабилност институција

Мустафа: Ситуација на Косову не гарантује стабилност институција

Лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа изјавио је да се Косово налази у политичкој ситуацији која не гарантује стабилност институција, након оптужнице за ратни злочин против председника Косова Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија, преноси Коха.

“Сада смо у ситуацији са многим непознаницама, које не пружају стабилност не само Владе Косова, већ свих институција. Пре свега, будућност државе”, оценио је Мустафа.

Упитан шта се може догодити са функцијом председника ако Хашим Тачи поднесе оставку у случају потврђивања оптужнице од стране Специјалог суда, поручио је да ће се ускоро предузети кораци за побољшање функционисања Косова.

“У наредним данима разговараћемо са свима онима који су спремни, не да ојачамо власт појединаца или странака, већ да ојачамо државу и њену функционалност. Они који желе Косово у арени гладијатора, не верујем да желе Косову најбоље”, поручио је Мустафа.

Према његовим речима, у тим околностима, Косово треба да подржи локалне и међународне правосудне институције, као и своје људе који се суочавају са правдом до краја тог процеса.

Демократска партија Косова, међутим, није одговорила на питање да ли би могла да буде умешана у било какав евентуални договор у вези са председниковим случајем.

Највећа опозициона станка, Покрет Самоопредељење, с друге стране, непрестано тражи одржавање нових избора на Косову.

Одлагање дијалога између Косова и Србије услед оптужница за ратне злочине, како се наводи, према аналитичарима, може трајати дуже него што институције мисле.

Дешавања са Специјалним судом утицала су на неуспех састанка делегација Косова и Србије 27. јуна у Вашингтону. Још увек није познато да ли ће паришки самит бити одржан у јулу, који је био фокусиран на дијалог између Косова и Србије, подсећа Коха.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Рукометашима из Ариља забрањен улазак на КиМ

Чланови Рукометног клуба “Ариље” враћени су са административног прелаза Јариње где је требало да одиграју утакмицу …