Главна / Вести / Косово и Метохија / Анђелковић: Питање наставка дијалога тачка преламања интереса великих сила

Анђелковић: Питање наставка дијалога тачка преламања интереса великих сила

Питање наставка дијалога између Београда и Приштине постало је у великој мери тачка преламања интереса великих сила и исказивања њиховог престижа, рекао је за Косово онлајн политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

“Постало је питање врло важно на глобалном нивоу ко ће од великих сила откочити дијалог. Отуда мислим да ће уз напоре САД и ЕУ, утицајем других сила и међусобном конкуренцијом доћи релативно брзо до тачке када ће дијалог да се настави. Јер, без обзира на ситуацију у Приштини албански политичари мораће да прихвате сугестије својих западних ментора и ма колико да праве проблеме и отежу ући ће у дијалог“, сматра Анђелковић.

Међутум, он каже да то што ће дијалог започети не значи да ће се доћи и до продуктивног решења.

“Почетак дијалога до краја ове године је известан, али су било каква решења у далеком плану. Неће се до њих тако брзо доћи. Напросто косовска страна не показује никакву флексибилност и врло је ригидна у захтевима. Што се тиче Србије она је показала спремност ка компромису али је дошла до тачке да више неће попуштати. Отуда мислим да ће дијалог брзо почети али до решења се неће доћи у догледно време“, сматра Анђелковић.

Према његовом мишљењу, позиција Србије у тим преговорима остаје непромењена.

“Србија ће инсистирати прво на имплементацији онога што је договорено у претходном периоду – формирање ЗСО, да би могло да се прича о било чему што је модел односа за будућност. Када се ради о генералном договору, мислим да ће Србија инсистирати на решењу које би задовољило минимум српских националних интереса, а то искључује прихватање Косова као државе у садашњем формату. Нити ће Приштина дочекати да је Београд у садашњем формату призна нити да је прихвати као државу“, закључио  је Анђелковић.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Косовска Митровица:Радојевић и Хоџић са Нилсом Кнудсеном

Градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић заједно са заменицом градоначелника Адријаном Хоџић састао се данас у …