Главна / Друштво / Земај: Kршење мера у борби против ковид-19 биће санкционисано

Земај: Kршење мера у борби против ковид-19 биће санкционисано

Министар здравља Арменд Земај упозорио је данас да ц́е непоштовање превентивних мера за спречавање ширења коронавируса бити санкционисано.
Kосовски министар здравља је истакао да ц́е инспектори на терену бити задужени за спровођење мера које су уведене у циљу спречавања ширења вируса ковид-19, а да ц́е општине у потпуности поново активирати штабове за ванредне ситуације.

У објави на Фејсбуку, Земај је подсетио да је данас почела примена нових мера против ковид-19, да је одлучено да се забрани кретање у неким опшинама током одређених сати, смањи број запослених у институцијама, смање мање важне здравствене услуге у здравственим установама, створе нови капацитети за тестирање, лиценцирају приватне здравствене установе за обављање тестирања на ковид-19, купи 100.000 виролошких тестова, 500.000 вакцина против сезонског грипа, купи седам тест уређаја, обезбеди додатни буџет за здравство итд.

Министарство здравља припремило је акциони план за спровођење ковид-19 тестирања који ц́е се одмах применити, навео је Земај.

Земај наводи да ће здравствене установе повец́ати капацитете када је у питању смештај и медицинска опрема, клинике ц́е бити реорганизоване, створиц́е се додатни капацитети у регионалним и приватним здравственим установама.

Додатни капацитети, како је навео, биће усмерени на повећање капацитета микробиологије, инфектологије и других служби директно повезаних са лечењем оболелих од ковид-19.

Извор: Косово онлине

Check Also

Родитељи младића кажњених због туче протестовали у центру Грачанице

Након што је Основни суд у Приштини, огранак у Грачаници, одредио меру судског притвора осумњиченима …