Главна / Вести / Србија / Дачић: Одлука Грчке ће бити периодично разматрана

Дачић: Одлука Грчке ће бити периодично разматрана

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је данас за РТС да се нада да би одлука Грчке о затварању границе за туристе из Србије могла бити преиначена у неком наредном разматрању.
Министар Дачић рекао је да се нада да ће приликом следећег разматрања бити узете неке друге чињенице, јер је евидентно да Грчка има интерес да долазе страни туристи.

Грчка је јутрос у шест сати затворила границу за држављане Србије, а разлог је лоша епидемиолошка ситуаиција у нашој земљи, навео је Дачић.

Министар Дачић је саопштио да одлука важи до 15. јула, када ће се поново разматрати, а уз посебну дозволу, у ту земљу могу да путују они који имају неодложна посла

Српски туристи који су већ у Грчкој, моћи ће да искористе аранжман до краја, рекао је Дачић.
Дачић је истакао и да је ситуација далеко од нормалности. Подсећа да је ЕУ донела препоруку земљама-чланицама да Србију ставе на листу земаља из којих ће моћи слободно да се путује, али истиче да је то ипак само препорука.

“Предстоји нам разговор са сваком чланицом појединачно. Грчка се од почетка залагала да грађани Србије имају зелено светло и отворила границе”, рекао је Дачић.
Ипак, наводи да је амбасада Србије јуче обавештена од стране кабинета премијера Грчке да се границе затварају за грађане Србије због ситуације у региону и јер су се појавиле информације да у Грчкој већ има заражених туриста из Србије.

“Одлука је непријатна”, рекао је Дачић и додао да неке друге земље имају отворене границе за грађане Србије, попут Мађарске и још неких земаља Европске уније.

Ивица Дачић је истакао да се такве одлуке доносе само дан или неколико сати пре него што ступе на снагу, и да је то ситуација која је измењена због короне. Зато апелује на грађане да не крећу нигде пре него што се добро информишу.
“То је жива материја, мења се из тренутка у тренутак”, навео је Дачић.

На питање шта ће бити са грађанима који имају уплаћене аранжмане, министар је одговорио да то није питање за његов ресор.
Ипак, указује да су услови када је реч о одласку на летовање постали такви да постоји велика доза несигурности јер се никада не зна какве ће мере бити донете. Наводи и да пандемија није у силазној фази, већ да се у неким земљама и континентима налази у узлету.

Извор:РТС

Check Also

Гојковић: Послата јасна порука да је држава спремна за борбу

Поруке председника Србије Александра Вучића и резултати надлежних државних органа јасна су потврда спремности и …