Главна / Друштво / Грачаница: Епидемиолошка ситуација нестабилнија али под контролом

Грачаница: Епидемиолошка ситуација нестабилнија али под контролом

Актуелна епидемиолошка ситуација на територији општине Грачаница нестабилнија је него у претходном периоду, а тим поводом председник Општине Грачаница Срђан Поповић одржао је састанак са директорима свих здравствених установа на централном Космету.

„Ситуација је под контролом, мештани су доста дисциплиновани и са наше стране покушавамо да све службе ставимо на услузи грађанима. Било је речи о томе како заједно можемо да помогнемо установама и да у суштини све оно што смо успешно радили у предходном периоду унапредимо. Ми ћемо као локална смаоурава пратити ситуацију, а најважније је да се слушају упутства надлежних институција и да се свако понаша одговорно и савесно када је у питању ситуација са коронавирусом“, рекао је за РТВ Грачаница Срђан Поповић.

Председник општине додаје и да се последњих недеља свакодневно контролише спровођење свих прописаних мера.

„Интензивно пратимо ситуацију и у складу са тим предузели смо низ мера. Инспекција је стално на терену, разговарамо са власницима ресторана и трговинских објеката и свима је скренута пажња да је обавезно ношење маски у затвореном простору, да је неопходна физичка дистанца, као и појачана лична хигијена“, истакао је Поповић.

Директор КБЦ-а Приштина са привременим седиштем у Грачаници проф. др Братислав Лазић истиче да упркос томе што је епидемиолошка ситуација на централном Космету нешто лошија у односу на предходни период, за сада под контролом.

„Спроводе се све мере које су прописане од стране Републике Србије, организација здравствених институција је на једном јако солидном нивоу, такође и снабдевеност лековима и потребним заштитним материјалом је јако добра. Тако да ми у овој ситуацији функционишемо стабилно и надам се ће тако остати и у наредном периоду”, рекао је Лазић.

Број заражених је остао непромењен, на територији централног Космета 4 је активних случаја заражених Ковидом-19, а за троје њих се чекају резултати теста.

“Тестирања су обављена и тек након резултата моћи ћемо да кажемо да ли се ради о инфекцији коронавирусом. До тада, с обзиром на клиничку сиптоматологију, пацијенти имају третман као да већ знамо да се ради о потврђеним случајевима и сходно томе породице и контакти тих пацијената су стављени у самоизолацију“, рекао је Лазић.

У Грачаници приметно све више људи носи маске, а општинско одељење инспекције свакодневно је на терену и контролише спровођење мера заштите.

Представници општине и здравствених установа апелују на грађане да као и до сада поштују мере и остану дисциплиновани,  како би сачували своје и животе својих суграђана.

 

 

Check Also

Протести у Грачаници настављени и вечерас

Велики број омладинаца окупио се и вечерас испред полицијске станице у центру Грачанице у знак …