Главна / Вести / Србија / Због ситуације са короном, ванредно у 13 градова и општина у Србији

Због ситуације са короном, ванредно у 13 градова и општина у Србији

Ванредна ситуација, због великог броја новообелелих од Ковида 19, уведена је у 13 градова и општина широм Србије, а данас је, после Ужица, ту меру увео и Прибој.

Тако је сада, ванредна ситуација на снази у Београду, Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу, Врању, Ивањици, Шапцу, Чачку, Краљеву, Ариљу, Пожеги, Ужицу и Прибоју.

У Прибоју је проглашена ванредна ситуација на предлог општинског Штаба за ванредне ситуације, а због погоршане епидемиолошке ситуације, што значи да је од данас у тој општини забрањено окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу више од два метра.

У свим затвореним просторима неопходно је ношење заштитних маски и држати дистанцу, а забрањује се организовање свечаности, спортских и других манифестација као и музичких.

Ограницава се радно време угоститељских објеката на рад од 7 до 22 сата, у њима не могу седети више од две особе, осим ако су у питању родитељи и малолетна деца или они који живе у једном домаћинству, а забрањује се и рад базена, отворених и затворених. и спа и велнес центара, док је у јавном превозу обавезно ношење заштитних маски.

Раније данас, и Ужице је прогласио ванредну ситуацију. Број новооболелих у Златиборском округу је 110, од чега је 31 у Ужицу.

У ужичкој болници хоспитализовано је 214 пацијената од којих је десет на респиратору, а два су на механичкој вентилацији. Од 20. јуна пет пацијената из Златиборског округа преминуло од последица корона вируса.

У Ужицу су још пре седам дана уведене одређене мере – скраћено је радно време угоститељских објеката, на снази је обавезно ношење маски у затвореном простору и јавном градском и такси превозу, забрањена су окупљања и породична славља.

Од данас неће бити могуће окупљање више од пет особа уколико није обезбеђено довољно растојање између њих.

Први град који је увео ванредну ситуацију био је Нови Пазар, 25. јула, када је у том граду уведена забрана окупљања у јавном простору, отвореном и затвореном више од пет особа.

Ограничено је и радно време угоститељских објеката од 7 до19 часова, а за једним столом не могу седети више од две сособе, уз поштовање обавезне дистанце од два метра између њих и између столова и уз обавезу ношења заштитне маске коју имају и особље и гости.

У Општој болници у Новом Пазару је 330 ковид пацијената, а до повећања броја хоспитализованих је, према речима координатора те здравствене установе Мирсада Ђерлека, дошло је због пацијената из Сјенице, којих је у протекла 24 сата примљено 55, односно две трећине укупног пријема.

У протекла 24 сата укупно пријема у Општој болници у Новом Пазару било је 98, а међу њима су и пацијенти из Тутина, Сјенице и Пазара, једна женска особа стара 72 године је преминула, док се у респираторној јединици тренутно налази осам интубираних на механичкој вентилацији

Ванредну ситуацију после Новог Пазара, редом су уводли Тутин, Крагујевац, Врање. У Ивањици је ванредна ситуација проглашена 2. јула. Дан касније, 3. јула исту одлуку донео је и главни град, а том приликом донете су одлуке да се на две недеље затворе ноћни клубови и сплавови од 23 сата до шест ујутру, као и кафићи, осим оних који имају башту.

Број људи окупљених у затвореном биће ограничен на 100, уз дистанцу и са маскама, а на отвореном до 500 људи, а од данас су почеле да се примењују и казне за неношење маски у тржним центрима и јавном градском и међуградском превозу, од 5.000 динара. То је урађено јер је 82,5 одсто свих заражених управо у престоници.

После Београда, у петак су ванредну ситуацију прогласили и Шабац, Чачак и Ариље. Затим је у суботу и Краљево прогласило ванредну ситуацију због погоршане епидемиолошке ситуације у том граду. У том граду су забрањена окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите једна је од тих мера.

У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите, а у свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра. На снази је забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација.

Председник општине Пожега Ђорђе Никитовић прогласио је у недељу увече ванредну ситуацију, која је јутрос ступила на снагу у тој општини.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Гојковић: Послата јасна порука да је држава спремна за борбу

Поруке председника Србије Александра Вучића и резултати надлежних државних органа јасна су потврда спремности и …