Главна / Друштво / Ракић и Јевтић у посети манастиру Високи Дечани и пружању подршке монаштву у борби за очување манастирске имовине

Ракић и Јевтић у посети манастиру Високи Дечани и пружању подршке монаштву у борби за очување манастирске имовине

”Нећемо дозволити кршење закона и судских одлукаи снажно ћемо се залагати где год буде било потребно да се имовина манастира Високи Дечани и целе Српске православне цркве заштити. Светиње су место сабирања Срба и стуб останка и опстанка српског народа, управо зато представници Срспке листе неће пристати ни на какве компромисе у њиховој заштити”, казали су министри у косовској Влади и представници Срспке листе, председник Горан Ракић и потпредседник Далибор Јевтић током данашње посете манастиру Високи Дечани и пружању подршке монаштву у превазилажењу тешких тренутака у борби за очување манастирске имовине.

Ракић и Јевтић, су током сусрета са игуманом манастра Високи Дечани оцем Савом Јањићем, рекли да се само јединством може очувати идентитет Срба и стати на пут неспоровођењу закона које влада у случају манастира Високи Дечани.

Из Дечана су позвали представнике међународних организација да одлучније реагују и спрече овакво опхођење према бисеру како српске, тако и светске културне баштине, коју посећују туристи из читавог света.

Да је данашња посета веома значајна потврдио је и отац Сава Јањић, нагласивши да је слога Срба нешто што јеу овим тренуцима најважније.

Српска листа јуна месеца осудила церемонију отварања пута који се гради у близини зоне манастира Високи Дечани, а којој су присустовали чланови Владе Косова, док је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић истакао да селективно спровођење судских одлука и закона угрожава владавину права.

Такође је изразила јасан став да би градња транзитног-магистралног пута Дечани-Плав била флагрантно кршење закона о специјалним заштићеним зонама и да је неприхвтаљива. То се односи и на сваки сличан пројекат који би угрозио аутентични природни амбијент око манастира Високи Дечани, што је регулисано законом.

Маја месеца 2016. године, након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, Уставни суд Косова донео је одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. године о потврди власничког права манастира Високи Дечани над 24 хектара спорне земље. Локалне власти у Дечанима већ четири године не спроводе ову одлуку.

Извор: Саопштење

Check Also

Срђан Поповић позива мештане да се прикључе хуманој акцији и помогну Александру

У центру Грачанице од јутрос је постављен штанд где се може приложити новац за помоћ …