Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Тежак разговор на Самиту, максималистички захтеви Приштине

Вучић: Тежак разговор на Самиту, максималистички захтеви Приштине

Дијалог са Приштином у Бриселу, планиран за недељу, одложен је за четвртак, рекао је данас председник Србије Александар Вучић после видео Самита у Паризу, који је, како је истакао, био тежак, јер је Србија има другачији став од свих осталих учесника, а Приштина је изашла са максималистичким захтевима.

“Верујем да ће Немачка и Француска изаћи са својим заједничким, председничким саопштењем, пошто је било ствари око којих нисмо имали исто виђење”, рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Он је истакао да је албанска страна изашла са својим захтевима, које је назвао “списком лепих жеља”, пошто Србија не прихвата никакве ултиматуме и наређења, те предочио новинарима шта је то што Приштина тражи.

“То су очување територијалног интегритета Косова, очување Устава и уставне организације Косова, трајно узајамно признање, а не модел две Немачке, чланство у УН и да друге европске земље признају Косово. А, тек онда ће да се баве питањем несталих и ратне штете”, рекао је Вучић.

Председник Србије је на то поручио да је сваки разговор потпуно бесмислен ако су ти захтеви смисао свега.

“Спремни смо да разговарамо о свим корацима који би поправили односе народа, проток људи, роба, капитала, али да не прихватамо ултуматуме. То није могуће и реалнп”, рекао је Вучић.

Он је изразио захвалност Меркел и Макрону на организацији Самита и труду и напору да доведу две стране за сто и покаажу посвећеност решавању проблема.

Тежак пут пред Србијом, али неће бити лако ни нашим противницима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је тежак пут пред Србијом, али да неће бити лако ни онима којим мисле да ће Србији узети све, а да она не добије ништа.

“Људи не треба да брину. Наши људи су били веома веома добро припремљени за овај састанак”, рекао је Вучић након видео конференције са немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Емануелом Макроном и премијером привремених косовских институција Авдулахом Хотијем.

Вучић је током конференције, како је рекао, навео шта је све Србија спровела из Бриселског споразума и нагласио да Приштина није успела ни једину обавезу, једну, да оствари, а то је Заједница спрских општина.

“Не знају како да изађу из тога. Када улазите у разговоре, и једни и други морају да прилагођавају споразуме свом правном поретку, а приштинска страна се правда тиме да је ЗСО противна њиховом уставу”, истиче Вучић и додаје да не зна о чему ће се разговарати ако Приштина није у стању од 19. априла 2013, ни након седам и по година, да испуни своје обавезе. Како је казао, биће тешко, али видеће шта се може.

На питање шта је то око чега се нису сложили са домаћинима и другим учесницима Самита, Вучић каже да је иницијално неслагање било око прве тачке, односно да је српска страна инсистирала да то буду разговори Београда и Приштине, а не Србије и Косова, јер Србија не признаје самопроглашену косовску независност:

“Ми смо тразили Београд и Приштина, а не Србија и Косово”.

Најгоре лицемерје – солиш памет свима, а да предводиш нећеш

Председник Србије Александар Вучић осматра да је лицемеран став какав је заузео епидемиолог Зоран Радовановић, који критикује Кризни штаб, а неће да преузме руковођење тим телом, а окупљање на улицама у оваквој епидемиолошкој ситуацији сматра застрашујуће неодговорним.

„Питали су Радовановића, када је рекао Предраг Кон да он води Кризни штаб, а он је рекао ”нећу”. Какво је то, најгоре лицемерје… Солићеш памет свима, а када кажу „поведи ти“, кажеш да нећеш. Тако ће сви да се склоне од свега“, рекао је Вучић упитан за оптужбе Радовановића да држава не саопштава праве податке о инфекцији.

Вучић је казао да ће тако и они који су позивали на улице казати да нису позивали народ на улице.

„Ко је крив за број заражених? Говорили су о изборима, а ниједан скуп нисмо одржали. Синоћ је било 4.000 људи на улицама, што је 50.000 новозаражених, јер ти људи иду кућама и тамо заразују своје“, објаснио је он.

Казао је да је три дана заредом било 4.000, 3.000 и 1.500 људи на улицама. Казао је да је то застрашујуће неодговорно и неозбиљно.

„Ако неко хоће да убија свој народ и позива на то, радите како хоћете. Ми нормални и цивилизовани људи то нећемо. Ми да бијемо оне који седе и не предузимају ништа против џаве и њених институција нећемо. Само ћемо да одговарамо хулиганима, које су они довели“, истакао је он.

Вучић је нагласио да синоћ није било упада у скупштину и напада на полицију, па није било портребе ни да буде полиције.

Меркел и Макрон били коректни, разумеју позицију Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу да су немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон на данашњем видео самиту о косовском питању били коректни и да Србија није била изложена притисцима, али је подсетио да су обе земље признале независност Косова.

Вучић је новинарима после видео самита у организацији Немачке и Француске, упитан какав је био став Француске и Немачке, рекао да су они били коректни и да њихови лидери разумеју позицију Србије, али да су те земље признале независност Косова.

“Не морам ништа даље да објашњавам и говорим”, рекао је Вучић.

Он додаје да су Меркел и Макрон искусни политичари који знају шта је могуће и реално, а шта није.

“Једно су жеље, а једно је стварно и озбиљно разумевање политичке ситуације”, рекао је Вучић.

Додаје да не може да каже да је Србија била изложена притисцима од стране Маркона и Меркел.

Каже да се трудио да данас на храбар, рационалан и прагматичан начин одговори на захтеве и “списак лепих жеља” албанске стране, те да верује да су Меркел и Макрон то разумели.

“Мораћемо да разговарамо, али није лако разговарати са неким ко живи ван реалности. Кад кажу да им је циљ да се укине Резолуција 1244, ми питамо шта је ту српски интерес, они кажу ”па не знамо”… У сваком сучају, није лако време пред нама, али борићемо се и чуваћемо земљу”, рекао је Вучић.

Односи САД и ЕУ нису наша ствар, учествујемо у дијалогу у Бриселу

Односи САД и ЕУ нису наша ствар, рекао је председник Србије Александар Вучић и истакао да ми учествујемо у дијалогу под покровитељством Брисела и Мирослава Лајчака.

Вучић је, на питање да ли ће на видео самиту у недељу бити само европски званичници и представници Београда и Приштине или ће бити и Ангела Меркел, рекао да мисли да она неће бити, али да не може сада све то да похвата ко се где појављује.

“Сада идемо у дијалог са Бриселом под покоивитљеством Лајчака. Не знам ко се где појављује и ко ће шта да уради. Албанци нису хтели у недељу да дођу, пошто Тачи има нешто са Хагом у понедељак, па им не одговара тада да дођу и све то треба да трпимо и ћутимо. Ми увек можемо, јер озбиљни и одоговрни људи никада не беже са преговарчког стола, ако имате аргументе и заступате истину”.

Упитан да ли је и Америка умешала прсте око дијалога, Вучић каже да неће тим односима Американаца и Европљана да се бави пошто имамо доста својим проблема и да је то њихова ствар како ће они једини према другима.

“Ми учествујемо у дијалогу под покровитљеством ЕУ, то је за нас важно и то ћемо да радимо”, нагласио је председник Србије.

Протести у време епидемије – невероватна неодговорност

Протести су увек дозвољени, али организовати простесте у време епидемије показује невероватну неодговорност, поручио је данас из Париза председник Александар Вучић и упозорио да је данас убедљиво најгори дан у Србији по питању корона вируса.

Брине га, каже, чиљеница да поједини људи мисле да је нормално да долазе на скупове и заражавају једни друге. Истакао је да нико не треба да помисли да су њему протести као такви проблем:

“Од 2014. године сваки дан имам протест испред Председништва, на улицама од 2017, а онда од 2018. године још годину и по… Никада проблема није било, нису људи видели полицију док нису покушали да упадну у Скупштину. Можете да радите све, ово је слободна и демократска земља, али је толико неодговорно, застрашујуће неодговорно по здравље људи да се позива на скупове”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је данас убедљиво најгори дан по питању вируса корона. Како је рекао, данас се виде последице од пре четири, пет дана, а тек ћемо видети за наредних пет дана последице ових окупљања у броју заражених. Зато је апеловао на све да се сачува здравље.

“Неће нико на силу да преузме втаст, власт се осваја на изборима. Можете да протестујете до миле воље, али кад прође епидемија. Као да то не разумемју… Ако мислите да ћете да доведете тајкуна, једног или другог, на власт силом, то се неће догодити. Осим што ћемо да покажемо колико смо невероватно неодговорни и колико се неозбиљно понашамо”, поручио је Вучић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

У Грачаници још четири особе заражене короном

На територији општине Грачаница у последња 24 сата четири особе оболелеле су од Ковида 19, …