Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Исплатили се напори Немачке и Француске

Вучић: Исплатили се напори Немачке и Француске

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су се исплатили напори Немачке и Француске да поново покрену преговоре између Београда и Прштине и да се нада постизању обострано прихватљивог споразума.

“Нико не може да гарантује шта ће се десити на крају процеса, али ово је прва релативно оптимистична вест”, рекао је Вучић у интервјуу за Ројтерс, мада није могао да прецизира када би споразум могао да буде постигнут.

Косовско питање Ројтерс иначе назива једним од “најтежих територијалних спорова у Европи”.

Вучић је након видео конференције са немачком канцеларком Ангелом Меркел и, француским председником Емануелом Макроном и премијером привремених косовских институција Авдулахом Хотијем истакао да жели да помири Србе и Албанце, који су још увек застрашени ратовима 90-их.

“Не занима ме да ли ће се то догодити за месец или две године”, рекао је Вучић у погледу постизања решења.

Агенција подсећа да је Косово неколико година након НАТО бомбардовања Србије прогласило независност, што Београд не признаје, а што је предуслов за чланство Србије у ЕУ, наводи агенција.

Дијалог Београда и Приштине је у застоју скоро две године, наставља агенција и додаје да ће се разговори Вучића и Хотија наставити у Бриселу, а предводиће их шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

„Печат херцега Шћепана“ Живојину Ракочевићу књижевнику из Грачанице

Управни одбор културне манифестације „Трг од ћирилице” једногласно је донео одлуку да овогодишњи „Печат херцега …