Главна / Друштво / Грачаница: Број оболелих од коронавируса расте, из Кризног штаба поручују да нема места паници

Грачаница: Број оболелих од коронавируса расте, из Кризног штаба поручују да нема места паници

На територији општине Грачаница до данас је потврђено 13 случајева обољења од Ковида 19, према речима дежурног инфектолога у КБЦ Приштина-Грачаница, пацијенти су збринути  и у стабилном су стању, а из Кризног штаба општине Грачаница поручују да места паници нема.

“Општина Грачаница и наш Kризни штаб у свакодневној су комуникацији са мештанима, лекарима и свим здравственим радницима и уложили смо огромне напоре да се заустави ширење инфекције коронавируса. Према мојим сазнањима,  имамо довољно смештајних капацитета а сви пацијенти којима је потребна здравствена помоћ адекватно су збринути. Ситуација је за сада под контролом и нема места ни ширењу панике,  ни великој забринутости. Од мештана и привредних и пословних субјеката тражимо дисциплину и поштовање прописаних мера,  а ми са наше стране наствљамо да радимо и да на терену бринемо о здрављу мештана. Настављамо за дезинфекцијом свих инститyција и јавних површина, наша инспекција је 24 сата на терену као и екипе јавних слyжби”, каже председник општине Грачаница Срђан Поповић.

Начелник службе Опште медицине у  Дому здравља у Грачаници др Синиша Рашић, каже да се у последњих десетак дана свакодневно  јављају пацијенти са симтомима инфекције горњих респираторних путева, али да није било тежих случајева.

“Пацијенти се обично жале на повишену температуру, на болове у мишићима и зглобовима, а то су углавном симптоми који су слични грипу.Ми такве пацијенте који се јаве код нас у Дому здравља, прегледамо у Ковид амбуланти и на основу епидемиолошке анкете, физикалног налаза и лабораторијских претрага вршимо тријажу пацијената”, каже др Рашић.

Инфектолог др Бобан Столић истиче да, иако број заражених расте, нема пацијената са екстремно тешком клиничком сликом и да су неки од заражених већ излечени, али се чека на позитиван ПЦР тест.

” Број заражених расте, имамо 13 заражених до сада, а тренутно имамо три лежећа пацијента на инфективном одељењу Интерне клинике у Лапљем Селу, који чекају резултат тестирања. Пацијенти су стабилног стања и нема већих проблема, неки од оболелих су већ излечени, али чекају позитиван тест. Упркос томе апелујем на све наше суграђане да носе маске и да избегавају већа окупљања, да би смо избегли већи број заражених и што пре сузбили ширење вируса”, каже др Столић.

 

 

 

Check Also

Срђан Поповић позива мештане да се прикључе хуманој акцији и помогну Александру

У центру Грачанице од јутрос је постављен штанд где се може приложити новац за помоћ …