Главна / Вести / Србија / Вучић: Молим грађане за дисциплину, победићемо корону

Вучић: Молим грађане за дисциплину, победићемо корону

Председник Србије Александар Вучић замолио је вечарс све грађане Србије за дисциплину и одговорност.

“Победићемо корону, гарантујем”, рекао је Вучић у емисији Хит твит и објаснио да имамо довољно медицинске опреме и одговорне здравствене раднике.

Срећом, каже, вечерас, нема ни 500 људи на протестима.

Ове седмице лагао је ко је шта стигао, измишљао је ко је шта стигао, рекао је Вучић и додао да су неке од фејк њуз биле сасвим бесмислене, а неке циљане да утичу на јавно мњење.

Он је рекао да су чланови Кризног штаба часни и одговорни људи, а на опаску да је једна од вести на мрежама била да је др Кон добио стан у Београду на води рекао је кратко: Срам их било.

Једна лаж је сустизала другу…

Претходних дана било је много лажних вести, од којих су неке биле потпуно бесмислене, али су неке пласиране како би утицале на јавно мњење, приметио је председник Вучић и додао да се против лажних вести мора борити зрелошћу, озбиљношћу и одговорношћу.

Поводом објаве на Твитеру, слике на којој су председници Србије и Француске, уз тврдњу да је “Косово коначно постало република”, којом се алудира да је тако нешто договорено у разговорима Вучића и Макрона пре пар дана у Паризу, Вучић је рекао да не верује да је та лажна вест збунила било ког озбиљног човека, али ако јесте, онда је, каже, то опасније, него што он мисли.

“Чини ми се да свако нормалан зна да су лажи и бесмислице. Имали смо много опаснијих лажних вести, а то спада у домен глупости, у које само злонамеран или ужасно наиван може да поверује” рекао је он.

Председник је истакао да су још опасније лажне вести, каквих је било, чији је циљ био да се ситуација направи још лошијом, у Србији и Београду.

“Једна лаж је сустизала другу… Како је неко тражио употребу 63. падобранске бригаде, како иду водени топови са Бановог брда, лагао је и измишљао ко је шта стигао… Недељу дана пре тога, биле су вести како је читава породица страдала од короне. То је демантовано, а нисмо ни од кога чули извини”, рекао је Вучић.

Он је додао да живимо у ери друштвених мрежа, а многи људи који никада не би имали статус у друштву, користе то да, понекад агитпроповски, а некада само сензационалистички, бесмисленим вестима, стекну популарност.

“Што глупља, бесмислена и већа лаж, добијете више лајкова. То је једна од опасности у савременом свету и нешто што ћемо зрелошћу, озбиљношћу и одговорношћу морати, а верујем и моћи да победимо”, рекао је Вучић.

На констатацију да се појавила фотографија девојчице окрвављеног лица, као доказ репсресије на протесту, за коју се испоставило да је скинута реклама са сајта за продају шминке, Вучић је рекао да многи покушавају да праве хероје од људи који све заслужују, само не то – да се од њих праве хероји.

“Од једног криминалца, осуђиваног, праве поштеног пољопривредника… Не желим да их спомињем, да ја даље правим звезде од оних који то не заслужују…Они постају хероји, а ми, ваљда треба да ћутимо и да их се плашимо. Нагледао сам се ја тога… “, рекао је Вучић.

Он је рекао да су чланови Кризног штаба часни и одговорни људи, а на опаску да је једна од вести на мрежама била да је др Кон добио стан у Београду на води рекао је кратко: Срам их било.

Верујте држави и лекарима

Председник Србије Александар Вучић замолио је грађане да верују држави и лекарима, који су врхунски.

Вучић је указао И да су болнице данас много боље него раније.

Он се осврнуо и на опрему, додајући да је недавно на РТС-у прочитао један број респиратора, наводећи да је додато још 264.

“Имамо, са слободнима, још 1.136 чистих клиничких, стационарних респиратора. Не причам о пумпама за анестезију. То показује колико је држава спремна. Ово све је у складишту у Крњишевцима. Тамо имамо додатних мобилних респиратора 115, апарата за анестезију 102, монитора 467, инфузионих пумпи 891, дефибрилатора 154, ЕКГ апарата 57, деконтаминатора ваздуха 54, стерилизатора 16 итд..”, објаснио је он.

Људи, како је истакао, не треба да брину, јер држава има медицинску опрему и одговорне лекаре.

Навео је да има 185.000 тестова, а да за два дана стиже нових 65.000, подсећајући да је Србија тестирала пола милиона грађана, убедљиво највише.

Међутим, указаује да, ако прилив људи у болнице буде велик неће бити места да се сместе.

Казао је да тренутно у Арени има 137 пацијената, и додао да су угрожено млађи који су гојазни или имају друге болести, али и да старији и даље све више умиру.

“Немојте да бринете победићемо корону, као И у првом тако ћемо И другом таласу. Само је потребно да покажемно ту врсту јединства И заједништва И да разумемо да је тај противник веома опасан”, поновио је Вучић.

Казао је да се ради о врло тешкој болести, врло опасној инфекцији.

Казао је да нису потребна бесмислена окупљања, додајући да вечерас нема ни 500 људи, што значи да ће зараза бити мање, подсећајући И да је синоћ било око 1.000.

“Иако тај број није никада био велики, био је максимално 4.100, али када поможите са 10 или 12 онда то значи 50.000 новозаражених. Ако будемо успели да се понашамо дисциплиновамо и одговорно гарантујем да ћемо поебедити корону”, рекао је он.

Каже да може да разуме када покушавају да њега руше, иако није у реду да користе неке ствари које су лоше задржаву како би се дочепали власти.

“Међутим има проблем када рушите оно што је највредније у друштву, а то су наши лекари, који су школовани у земљи и иностранству”, рекао је он.

“Зар мислите да Кон, Кисић-Тепавчевић, Стевановцих, Пелемиш или Несторовић добијају нешто више? Не, они се труде и боре”, подвукао је Вучић.

Извор: Танјуг

Check Also

Чен Бо: Резултати сарадње са Србијом – задивљујући

Кина је увек сматрала да је прави начин да се питање Косова и Метохије реши …