Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић о КиМ: Да извучемо највише, вратимо нешто што су неки изгубили

Вучић о КиМ: Да извучемо највише, вратимо нешто што су неки изгубили

Веома је компликована и тешка ситуација за Србију по питању Косова и Метохије, а они који то поједностављују не разумеју у каквој смо ситуацији, констатовао је вечерас председник Србије Алексаднар Вучић.

Вучић је истакао да европски пут Србије и инвестиције зависе од разговора са Албанцима, и да зато мора да се разговара, јер не можемо бити изоловани, али да је веома тешка позиција Србије и српског народа на КиМ, а наше да нађемо најбоље решење, а да сачувамо националне интересе.

“Много је тешко. Никада нећу да лажем народ како је довољно само да кажем – не. Мој посао је да на одговоран начин водим земљу, да покушамо да нађемо решење, да се миримо са Албанцима, а да тиме не угрозимо наше интересе”, рекао је председник Србије на ТВ Пинк.

Он је додао да у среду путује у Брисел, где се у четвртак наставља дијалог, након што су у петак и данас тим поводом одржане две видео конференције.

На данашњој је, истиче, договорено да у четвртак прве теме буду интерно расељена лица и нестале особе, уз економију.

“Очекујем тешке разговоре у четвртак. Сада ћу више да живим у Бриселу, него у Београду, али се не радујем томе. Тамо имам Павловљев рефлекс, имам мучнину, јер ни се тамо ништа лепо није догодило”, рекао је Вучић.

На констатацију да је преговарачки прочес у први план ставио ривалитет Европе и САД, Вучић се сагласио:

“Велики је ривалитет и не питајте ме. Да се сакријем иза неког камена, да не могу да ме нагазе ни једни, ни други…”.

Како је приметио, сви добро све знају, само се праве невини и невешти.

“Да извучцемо што више и изгубимо најмање што морамо, да пробамо да вратимо изгубљено од 2000. до 2012. године… Шта год да додам, само ћу да оштетим нашу позицију, да наштетим интересима у Европи и свету, а то нећу да радим”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је обавеза, по ГС УН да преговори теку под покровитељством ЕУ, те додао да нема игре око тога.

“Макрон и Меркел су показали велику зинтересованост. Наравно, и због геополитичке игре са Американција, али и што знају да не може бесконачно да траје стабилност која је негде наређена. Никоме нису у интересу сукобу и ратови. Не желим да за време мог мандата било које дете вратим мајци у кочвегу, али да сачувамо наше интересе”, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Check Also

„Печат херцега Шћепана“ Живојину Ракочевићу књижевнику из Грачанице

Управни одбор културне манифестације „Трг од ћирилице” једногласно је донео одлуку да овогодишњи „Печат херцега …