Главна / Вести / Косово и Метохија / На Kосову ограничено кретање грађана старијих од 65 година

На Kосову ограничено кретање грађана старијих од 65 година

 Kосовска влада  донела је одлуку да ограничи кретање грађана старијих од 65 година и оних који имају хроничне болести, а због повећања броја оболелих од коронавируса обуставиће се рад јавних и приватних вртића, преноси Kоха.

Према новој одлуци Хотијеве владе пензионери и остали који имају хроничне болести моћи ће да се крећу од 5:00 до 10:00 сати и од 18:00 до 21:00 часова, укупно осам сати током дана.

“Грађани старији од 65 година и они са хроничним болестима (дијабетес, хипертензија и срчане болести, хронична болест плућа, пацијенти са бубрежном болешћу, пацијенти са слабим имунитетом, онколошки пацијенти…) могу изаћи само у раним јутарњим часовима од 05:00 до 10:00 сати и у вечерњим сатима од 18:00 до 21:00 часова “, наводи се у одлуци косовске владе.

Поред вртића, забрањене су и спортске и културне активности у затвореном простору.

„Рекреативне, културне и спортске активности затворене су на Kосову. Сви тржни центри на територији могу да раде од 05:00 ујутро до 21:00 сати, стриктно се придржавајући мера прописаних у Приручнику за заштиту од ковида-19, а прво ношењем заштитне маске и стварањем услова за физичку дистанцу потрошача “, наведено је у одлуци владе.

Такође се забрањује обављење верских церемонија и окупљање више до пет људи на јавним трговима, у парковима и другим јавним површинама.

Влада је приморана да предузме мере за спречавање коронавируса, јер се последњих недеља повећао број заражених и преминулих.

Извор: Kосово Онлине

Check Also

„Печат херцега Шћепана“ Живојину Ракочевићу књижевнику из Грачанице

Управни одбор културне манифестације „Трг од ћирилице” једногласно је донео одлуку да овогодишњи „Печат херцега …