Главна / Вести / Косово и Метохија / У српским срединама на КиМ један преминули и још 38 позитивних на коронавирус

У српским срединама на КиМ један преминули и још 38 позитивних на коронавирус

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа коронавирус је потврђен код још 38 људи, од 60 тестираних, саопштио је данас епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици др Александар Антонијевић.

Од тога, 11 пацијената је из Косовској Митровици , двоје су из Звечана, 9 из Лепосавића и четворо њих је из Зубиног Потока.

У Зубином Потоку забележен је један смртни случај од последица обољења КОВИД 19, док се у Лепосавићу један пацијент третира као излечен.

У српским срединама јужно од Ибра према данашњим подацима, заражено је још 12 људи.

Према подацима Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, од 12. марта 2020. године, у српским срединама на КиМ до данас, регистровано је укупно 412 лица позитивних на коронавирус. Од тога, чак 286 случајева, евидентирано је у периоду после 18. јуна.

Др Антонијевић каже да се у КБЦ Косовска Митровица од КОВИД 19, тренутно лече 82 пацијента, у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” налази се њих троје, у КЦ Крагујевац један, док се у КЦ Ниш лече два лица. У кућној изолацији је 197 особа.

Антонијевић је још једном упутио апел грађанима да се придржаву прописаних мера, пре свега када је у питању ношење заштитних маску, одржавање хигијене и физичке дистанце.

Он је посебно нагласио да чланови уже породице и особе које живе у заједничком домаћинству са позитивном особом морају да остану 14 дана у кућној изолацији. Такође, људи са симптомима који чекају на тестирање морају да остану код куће и не смеју да се слободно крећу, док они који имају било какве симптоме треба да се јаве најближем дому здравља.

И поред великог броја људи који се свакога дана јавља у домовима здравља у српским срединама на Косову јуче није било тестирања, јер није радио Ветеринарски институт у Краљеву, а данас ће у ову институцију бити послато 60 нових узорака за које се резултати очекују сутра послеподне.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

„Печат херцега Шћепана“ Живојину Ракочевићу књижевнику из Грачанице

Управни одбор културне манифестације „Трг од ћирилице” једногласно је донео одлуку да овогодишњи „Печат херцега …