Главна / Вести / Косово и Метохија / Лазић: Епидемиолошка ситуација на централном КиМ неповољнија. Треба поштовати препоруке струке

Лазић: Епидемиолошка ситуација на централном КиМ неповољнија. Треба поштовати препоруке струке

Епидемиолошка ситуација на централном Косову је неповољнија него што је била у ранијем периоду, сада имамо 24 пацијената код којих је потврђено присуство корона вируса, истакао је гостујући у Дневнику РТВ Грачаница, директор КБЦ Приштина у Грачаници проф. др Братислав Лазић.

„Четири пацијента су хоспитализована на нашем инфективном одељењу. Свакодневно се врши велики број прегледа, а доста је висок и проценат тестирања пацијената, чије разултате очекујемо, што значи да је, у односу на ранији период, сада епидемија у замаху“, казао је проф. Лазић.

У новонасталој ситуацији становништво треба да се понаша онако како се понашало у првом делу епидемије, дакле да испоштује све препоруке струке, односно Министарства здравља РС и Кризног штаба РС, нагласио је Лазић.

„Што чешће прање руку, ношење заштитине опреме-маске и рукавице и што мање боравка у затвореном простору са цећом групом људи – мере су које се морају испоштовати и уколико их поштујемо, мислим да имамо шансе да у неком скоријем периоду најпре угледамо смањење интезитета епидемије, а у неком догледном периоду и завршетак“, казао је проф. Лазић.

Лазић истиче да се већина становника централног дела Косова и Метохије понаша одговорно.

„То су људи који разумеју ситуацију и који схватају и да је и на њима велика одговорност. У контексту тога, појава одређених тенденциозних, паушалних и злонамерних изјава које су упућене према медицинским радницима на централном КиМ, као и према Српској листи и њеном потпредседнику господину Милану Радојичићу од стране госпође Раде Трајковић наше колегинице у пензији, не доприносе реалној слици тренутне епидемиолошке ситуације на централном Космету.  Сматрамо да такве тенденциозне и паушалне изјаве уносе још већи степен панике и неразумевања локалном станивништву. Српска листа, као и њен потпредседник господин Радојичић свакоденвно предано раде, стоје нам на услузи и заједно са свим осталим структурама око којих се наш народ окупља, а то су Министарство здравља, Канцеларија за КиМ, Влада Републике Србије и читава држава Србија се ангажовала и стоји на располагању да нама овде помогне. Такве изјаве нису адекватне и потребне у овој ситуацији, поготову што се упућују из удобног стана у центру Београда, дакле прилично далеко од места збивања, односно Косова и Метохије“, истакао је Лазић.

КБЦ Приштина у Грачаници има довољну количину лекова и санитетског материјала, истакао је проф. др Лазић и додао да нема места паници већ да сви требада се понашамо одговорно.

Check Also

„Печат херцега Шћепана“ Живојину Ракочевићу књижевнику из Грачанице

Управни одбор културне манифестације „Трг од ћирилице” једногласно је донео одлуку да овогодишњи „Печат херцега …