Главна / Друштво / Грачаница: Почела жетва пшенице, овогодишњи приноси изнад очекивања пољопривредника

Грачаница: Почела жетва пшенице, овогодишњи приноси изнад очекивања пољопривредника

У Општини Грачаница почела је жетва стрних жита, са приносима од око шест тона по хектару што је како кажу пољопривредници изнад свих очекивања. Пољопривредници из Грачанице, којима је ове године под житом 20 хектара земље, не крију задовољство што им се овогодишњи труд исплатио.

“Јуче смо почели са жетвом просек је од прилике 6 тона пшенице по хектару, а прошле године нисмо могли да пређемо ни 4 тоне, каже пољопривредник Љубиша Костић.

Приносом жита од 5-7 тона по хектару задовољан је и пољопривредник Ратко Ђуровић, он истиче, да ове године ни откупна цена жита није тако лоша па ће моћи, по свему судећи, и да зараде.

Првих дана жетве приноси су добри на скоро свакој њиви у зависности од примењених агротехничких мера и изнад просека.

“Све можемо да преваримо али земљу не можемо, онако како смо радили тако ће и пшеница да роди. Уколико се придржавају сви мера заштите, ђубрења и агротехничких мера, онда ће свима приноси бити феноменални,” рекао је агроном Марко Костић.

Задовољство добром жетвом са пољопривредницима поделио је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

“У општини Грачаница је око 5000 хектара под житом, a из разговора са пољопривредницима сам чуо да су презадовољни јер су приноси много већи него што су били прошле године. Ми као општина радимо констатно да пољопривредницима омогућимо што боље услове за рад. Све оно што је проблем за наше пољопривреднике општина Грачаница је ту са одељењем за пољопривреду да заједно реагују”, каже за РТВ Грачаница, председник општине Грачаница Срђан Поповић.

Механизације има довољно и ако временске прилике дозволе жетва у атарима села општине Грачаница биће завршена до краја недеље.

 

Check Also

Вулин и Јохансонова о даљој сарадњи у области борбе против ирегуларних миграција

Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин разговарао је у Београду са комесарком Европске уније …