Главна / Вести / Косово и Метохија / На северу KиМ од 60 тестираних 37 новоинфицираних

На северу KиМ од 60 тестираних 37 новоинфицираних

Тестирања пацијената са симптомима Kовид-19 у последња 24 сата су показала да је од укупно 60 тестираних 37 позитивних на коронавирус.

Епидемиолог др. Александар Антонијевић је на конференцији за новинаре саопштио да је 16 новоинфицираних коронавирусом на подручју Северне Митровице, четири у општини Звечан, девет у Лепосавићу, троје у Зубином Потоку, док је укупно пет пацијената новооболелих у српским срединама јужно од Ибра и то у Kосовској Kаменици, Призрену, Гњилану по један и у Прилужју двоје.

“Од 12.03. 2020 Завод за јавно здравље у Kосовској Митровици тестирао је укупно 2560 лица, од тога је до сада 450 оболелих од Kовид-19. Што се тиче ситуације на Kосову и Метохији она је и алармантна и забрињавајућа,имамо пораст оболелих. У првом делу епидемије смо се борили да зауставимо ширење болести у чему смо и успели , с обзиром да смо три недеље били без позитивних случајева, сви смо заједно радили на томе и грађани су били дисциплиновани и поштовали су све мере и препоруке, а сада смо дошли до тога да свакодневно имамо 60-70% позитивних у односу на укупан број тестираних тако да је то веома озбиљна ситуација”, рекао је Антонијевић и апеловао на све грађане да носе заштитну опрему и безусловно се придржавају мера зажтите.

У Kосовској Митровици је за три недеље укупно оболело 163 особа, у Звечану је укупно 66 оболелих, у Лепосавићу 102 оболела пацијента, у Зубином Потоку 50 оболелих док је на централном Kосову и Метохији забележено 69 случајева заразе корона вирусом.

Антонијевић наводи да за 37 новооболелих особа још нису обрађени подаци.

У Kлиничко-болничком центру Kосовска Митровица тренутно је хоспитализовано 75 пацијената, са лакшом клиничком сликом. 203 лица се налази на кућном лечењу. У KБЦ “Др Драгиша Мишовић” смештена су три пацијента, KЦ Kрагујевац два пацијента и у KЦ Ниш четворо, од којих су два пацијента са севера Kосова и Метохије и по један из Штрпца и Kосовске Kаменице. У новом таласу забележена су 6 опоравка и 4 смтрна случаја.

Антонијевић је још једном апеловао на грађане да поштују прописане мере, носе заштитне маске и држе физичку дистанцу а да се особе које осећају симтоме јаве најближој Kовид амбуланти.

“Због свакодневног великог броја новооболелих, више није приоритет да то сузбијемо и смањимо ширење, јер се бојим да са тим нећемо изаћи лако на крају. Борба је да се тестирају само пацијенти којима је то неопходно. Особе које осећају симптоме, морају се јавити Домовима здравља, јер се ту ради тријажа. У сарадњи са свим Домовима здравља, и на централном Kосову и на северу Kосова и Метохије, свакодневно добијамо информације који су то пацијенти који захтевају хитно узорковање. Сви остали су у кућној изолацији, где се прати њихово стање, раде се контроле на два дана, контролне крвне слике, снимци плућа. Сада нам је приоритет да са што мањим последицама прођемо овај јако тежак и драматичан период” каже Антонијевић.

Епидемиолог Антонијевић истиче да се само животно угрожене особе из контакта тестирају, а да се отале особе из контаката не тестирају јер је број тестова ограничен.

“Правимо оквиран план да ретесте радимо са здравственим радницима, који су приоритети јер је KБЦ угрожен и недостаје радног кадра, јер се они брину о пацијентима којих је из дана у дан све више. За остала тестирања посветићемо један дан у недељи, вероватно ће то бити недеља, где ћемо организовати ретестирање, како људи не би били у изолацији двадесет и више дана. Ниједан симптом се не сме занемарити јер болест брзо напредује и сви морају да прођу кроз Дом здравља, ковид амбуланту, где се раде основни кораци, крвна слика, која нам говори у којем правцу иде. Лакше клиничке слике се за сада прате. Тестирамо особе из контакта само оне које су животно угрожени” рекао је Антонијевић.

Антонијевић наводи да је процена да је сваки трећи грађанин заражен корона вирусом и да је велики број младих оболео.

“Тако да ту нема неке веће превенције, сем ношења личне заштитне опреме. Приоритет имају хитни случајеви, јер у 95% случајева знамо да је то корона вирус, јер је сада лето и нема мешања вируса. Битно је да те људе пратимо, обрађујемо, да се раде контролне анализе, јер је болест јако непредвидива. Имамо доста младих оболелих људи, и у централној Србији и код нас. Пратићемо ситуацију јер је обуздавање ширења веома тешко јер је велики број заражених, али циљ је превасходно сачувати људске животе” рекао је Антонијевић.

Данас је на тестирање послато 75 узорака док је јуче тестирано 65, чији се резултати очекују вечерас.

Извор Радио Kосовска Митровица

Check Also

„Печат херцега Шћепана“ Живојину Ракочевићу књижевнику из Грачанице

Управни одбор културне манифестације „Трг од ћирилице” једногласно је донео одлуку да овогодишњи „Печат херцега …