Главна / Друштво / Кризни штаб: Епидемиолошка ситуација у Грачаници погоршана, али нема места паници

Кризни штаб: Епидемиолошка ситуација у Грачаници погоршана, али нема места паници

Епидемиолошка ситуација у Грачаници је погоршана због све већег броја заражених, потврђено је на конференцији за новинаре општинског кризног штаба.

„На територији општине Грачаница, односно града Приштине, општине Липљан и Косово Поље у актуелном тренутку имамо 24 доказаних случајева инфицираних корона вирусом и још 15 узоркованих за које у наредних неколико дана очекујемо резултате. Од тога три пацијента су у озбиљном клиничком току болести и хоспитализована су на инфективном одељењу  КБЦ-а у Лапљем Селу, а четворо смо, због изразито тешке клиничке слике, транспортовали у Ковид болницу КЦ Ниш. Нажалост, имамо и четири заражена здравствена радника, један од њих је већ излечен и сада  чекамо контролни тест, а остало троје је у акутној фази лечења, од тога су два лекара “, казао је проф.др Братислав Лазић.

Због већег броја инфицираних инспекцијске општинске службе спроводе интезивнију контролу примене мера за сузбијање ширења вируса Ковид 19.

„За спровођење мера задужена је општинска инспекција, која почиње са изрицањем казни јер као што знате маске су обевезне и на отвореном простору. Последњих дана приметно је да су наши апели уродили плодом и да грађани носе маске, што ми је посебно драго. Иначе, за непоштовање ових мера казне су високе, за приватна лица крећу се од 200 до 1.000 евра, а за одговорна правна лица од 3.000 до 8.000 евра. Инспекција спроводи контролисање прописаних мера заједно са полицијом и сви наши мештани, привредници, угоститељи као и људи који имају трговинске радње обавештени су о томе“, истакао је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

На  конференцији за новинаре је још једном упућен апел да се поштују мере, јер се очекује и даље повећање броја заражених, али да нема места паници.

Check Also

У Осојану одржан помен страдалима на територији општине Исток

У Осојану је данас обележено деветнаест година од почетка повратка расељених и избеглих Срба у …